Stripgids#6: Waarom lezen pubers geen strips (meer)?

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripgids#6: Waarom lezen pubers geen strips (meer)?


Om de zes maand brengt het literaire tijdschrift Stripgids met een stevige pil van 180 pagina’s op groot formaat nieuws en inzichten over de wondere wereld van het beeldverhaal. Met artikels zoals deze:

Uit recent onderzoek blijkt duidelijk dat Vlaamse kinderen het liefst van al strips lezen. Tot ze twaalf zijn alleszins. Zodra puistjes en ongenode haren verschijnen, slinkt de interesse in strips, om in veel gevallen nooit meer terug te keren. Waarom lusten (pre)pubers geen beeldverhalen meer, en is het tij nog überhaupt te keren?
Desondanks blijven kwalitatieve uitgeverijen als Bries weerwerk bieden. Meer nog, dit jaar blaast de grensverleggende uitgeverij uit Antwerpen 20 kaarsjes uit. Goed voor een blik in de Bries-keuken.
Het enorme en diverse stripaanbod van Italië blijkt een goed bewaard geheim. Gezien slechts een heel klein deeltje de Lage Landen in vertaling bereikt, biedt Stripgids de lezer een handpicked selectie aan van ’s lands beste fumetti. Met ook oog voor de glorieuze Italiaanse stripgeschiedenis, waarin Walt Disney een bijzondere rol speelt.
Een katern van 32 pagina’s is voorbehouden voor een man die zichzelf als ‘grafisch huurling’ aanprijst. Een alleskunner, letterlijk, met een parcours dat doet duizelen: van het ontwerp van festivalpodia, burleske optredens op radio, tv en podia, kortverhalen, grafische interventies en internationale bestsellers over katten: Serge Baeken doet het allemaal. In 26 lemma’s doet hij zichzelf uit de doeken. De covers zijn een vette knipoog naar een aantal Italiaanse klassiekers.
Vaak wordt ‘Angoulême’ met eerbied en bewondering uitgesproken. Dé Franse strip is een heel ander paar mouwen dan die uit Vlaanderen en Nederland. In een scherpe analyse bekijkt Stripgids het verhaal van het beroemdste stripfestival (annex museum) van Europa. Met daarin een glansrol van niemand minder dan Hergé!

En verder in dit nummer:
  • Hoe zit het met de jonge garde? Sterscenarist Zidrou en opiniemaker-striplezer Bénédikte Van Eeghem hielden de jongste lichting afgestudeerden beeldverhaal van LUCA School of Arts tegen het licht.
  • De 60e  verjaardag van de Rode Ridder vieren we in stijl, en wel met een groot, beschouwend stuk.
  • Naar aanleiding van de recente publicatie in het Nederlands van Ulli Lusts Stemmen in het duister en Hoe ik probeerde een goed mens te zijn strikte Stripgids de befaamde – beruchte – veelbesproken Oostenrijkse stripmaakster voor een passend, extatisch interview.
  • Het fenomenale succes van de ‘X-Men’ is een analyse waard – en eentje waar een aantal kritische kanttekeningen bij staan.
  • Inkleurster Bérengère Marquebreucq deelt haar levenswijsheden en tips met de lezer in de rubriek Volg de gids.
  • Ballet Vlaanderen-voorman Sidi Larbi Cherkaoui gunt ons een blik in zijn boekenkast. Hij haalt veel inspiratie uit strips, zo blijkt.
  • Zoals altijd is er ook aandacht voor striperfgoed, over de bedenker van de gepensioneerde teckel ‘Tekko Taks’ en Loeki de leeuw, die u vast nog kent uit het reclameblok van de Nederlandse televisie.
  • Druktechniek risografie is terug van weggeweest, met het Brusselse Atelier Riso Rosi en Studio Wobby in Tilburg als voornaamste (en succesvolle) vaandeldragers.
  • Scenarist – tekenaar Bruno De Roover leidt de lezer rond in zijn atelier.
  • De winnaar van de Willy Vandersteenprijs 2019, Wauter Mannaert, wordt geportretteerd door Delphine Frantzen.
  • En nog veeeel meer!
Met het debuut van Dieter De Schutter, en nieuw werk van Sam ‘Lamelos’ Peeters, Céline Hudréaux, Luc Cromheecke, Steven Dupré. Gwen Stok, Rob van Barnevelt, Kim Duchateau, Quentin Pillot, enz.
Technische details Stripgids nummer 6:
– In de winkel vanaf donderdag 24 oktober
– 176 pagina’s binnenwerk, 4 covers; 180 pagina’s in totaal
– Garengebonden
– Groot formaat: 33cm h x 22cm b
– Luxe-papier
– Verkrijgbaar in alle stripwinkels, de betere boekhandel, Fnac, Standaard Boekhandel, en via www.stripgids.org.
– Prijs los nummer: 19,99 euro. Prijs jaarabonnement (2 nummers: 35 euro > 250 euro.)
– De abonnee ontvangt een genummerde en gesigneerde ‘Heks op de stofzuiger’-prent van Serge Baeken. De Steun XL-abonnees ontvangen ook een genummerde en gesigneerde zeefdruk van Serge Baeken.
– Nummer 7 verschijnt eind juni 2020.