Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

Je bent hier:  Home » Nieuws » Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?


Het Belgisch StripCentrum (BSC) heeft een nieuwe directeur, Isabelle Debekker. Zij was voordien algemeen-secretaris en volgt Jean Auquier op, die zijn mandaat op 30 juni 2019 beëindigde. Deze personeelswissel “brengt een pak nieuwe projecten met zich mee waar het volledige team zich de komende maanden en jaren wil voor inzetten.” In een communiqué bezorgt het BSC een samenvatting (zie hieronder), maar ook een uitgebreide, volledige versie. U kunt beide hieronder lezen / downloaden.
Een kernopdracht is het herdefiniëren van de identiteit van de Belgisch StripCentrum (BSC) met als doel er een essentieel centrum voor strips, art nouveau en Belgisch erfgoed van te maken. Een Centrum dat een kruispunt wil zijn voor uitwisseling, leren, communicatie en delen en dat rekening houdt met de nieuwe spelers in de sector die er samen met ons zullen naar streven om de Belgische identiteit van de strip nog meer in de verf te zetten.


De promotie van het stripverhaal door het BSC houdt rekening met verschillende belangengroepen: bezoekers, auteurs en andere stripberoepen (inkleurders, uitgevers, verdelers, enz.), onderzoekers, instellingen, enz. Ook het unieke gebouw waarin de tentoonstellingen zijn ondergebracht krijgt meer aandacht en er wordt naar gestreefd om het specifieke karakter en de integriteit ervan te respecteren.


Concrete doelstellingen
Tentoonstellingen – Hoewel het programma voor 2020 reeds vastligt, is een van de ambities van het nieuwe management de modernisering van de algemene scenografie en de opening, in maart 2021, van een grote permanente tentoonstelling gewijd aan het Belgische stripverhaal.


Auteurshuis – Dit project, dat bij de opening van het Centrum een
van de belangrijkste uitgangspunten had moeten zijn, zal samen met en voor de auteurs worden herontwikkeld. Er is een vergadering gepland met de Belgische auteurs in februari 2020.


Conservatie – Voortzetting en uitvoering van de maatregelen die in overleg met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium zijn genomen.
Communicatie – Modernisering van de website en opstarten van een informatieplatform over stripactiviteiten in België en Europa. Uitbouwen van uitwisselingen en partnerships met verschillende soorten actoren en verhoogde aanwezigheid op buitenlandse beurzen en stripfestivals.


Educatieve dienst en animatiedienst – Deze afdeling zal naast zijn dagelijkse drukke werking zoals de organisatie van rondleidingen en de activiteiten tijdens de schoolvakanties, in 2020 een specifieke ondersteuning ontwikkelen voor onze gidsen als onderdeel van hun permanente opleiding. Verder wordt ook gedacht een een informatieplatform leraars te helpen strips in hun lessen te gebruiken.
De andere punten die meer in detail worden besproken in het projectdossier zijn :
  • Het begeleidingstraject van Toerisme Vlaanderen “Door de bril van de bezoeker”, dat tot doel heeft de verwachtingen van het publiek beter te begrijpen.
  • De ontwikkeling van een Europees project ter ondersteuning van de creatie en samenwerking in de stripwereld.
  • Verandering van de naam en vernieuwing van de bibliotheek die nu voortaan de “stripotheek” heet.
  • Auteursresidentieproject met verschillende partners
  • Grotere betrokkenheid bij het Brussels Stripfeest en bij de projecten ontwikkeld door de Brusselse Museumraad –
  • Deelname aan het programma “2020, Jaar van het stripverhaal” in Frankrijk met een nieuwe tentoonstelling over Baard en Kale
  • Een project van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties met een missie in Niger
  • Vernieuwing van de catalogus van de reizende tentoonstellingen
  • Collaboratief human resources management
  • De voortzetting van de onderhouds- en herstellingswerken aan het gebouw en de herinrichting van de werkruimtes.

Afbeelding: het orakel van Delphi