‘Drieman’ van Wide Vercnocke

Je bent hier:  Home » Nieuws » ‘Drieman’ van Wide Vercnocke

Ferdinand Vercnocke, de grootvader van Wide Vercnocke, werd na de Tweede Wereldoorlog veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf omdat hij als dichter zijn poëzie ten dienste had gesteld van de bezetter. Na vijf jaar kwam hij vrij. twintig jaar later kreeg hij eerherstel.

Over dat verleden werd in de familie weinig gepraat. Maar rond 2015 achtte vader Bout Vercnocke de tijd rijp om via het familiearchief en de huidige stand van het historisch onderzoek alsnog te proberen de waarheid over dit verleden te achterhalen en bloot te leggen. Zoon Wide Vercnocke raakte geïntrigeerd en voelde de noodzaak om op zijn manier op zoek te gaan naar antwoorden.

De geboorte van het stripalbum Drieman volgt na vijf jaar van intense contacten tussen vader en zoon, waarin beiden niet alleen geconfronteerd werden met dit verleden, maar ook en vooral met zichzelf en met hun relatie tot elkaar. In Drieman verwerkt Wide Vercnocke dit alles in zijn unieke stijl en met zijn kenmerkende stem: poëtisch, gestileerd, een verstrengeling van autobiografische en magisch-realistiche elementen.

Het album ligt vanaf 5 maart in de winkel. Op 28 februari wordt het nieuwe album feestelijk voorgesteld in Muntpunt, met Jeroen Olyslaegers, Shamisa Debroey en Stoomboot. Zie: https://www.muntpunt.be/drieman

Lees het interview met Wide Vercnocke in De Standaard der Letteren van 28 februari.