300e album Jommeke

Je bent hier:  Home » Nieuws » 300e album Jommeke

Groot feest voor de fans van de held “met het strooien dakje”. Vandaag verschijnt zowaar het 300e album van de reeks.

Vlaanderens eerste kennismaking met Jommeke was op 30 oktober 1955, toen hij als vijfjarige peuter verscheen in Kerk en Leven. Zijn eerste zin was even legendarisch als kort: “Heu… ik ben Jommeke… moet hier elke week iets plezant doen…”

Complexloos, positief, uitdagend enz.

Zijn inbedding in het katholieke weekblad zorgde voor een interessant ‘heldenprofiel’. Jommeke werd een braaf-maar-ondernemend baasje, kwiek en moedig, maar zonder echt scherpe kantjes. Voor eeuwig 10 jaar en 4 maanden oud. En altijd klaar om op avontuur te vertrekken.

“Dat zijn avonturen waarin we ons kunnen verliezen, waar we van leren, waarmee we kunnen lachen, onze grenzen verleggen. Complexloos, positief, uitdagend, tijdloos en toch eigentijds,” aldus de perstekst van de uitgeverij.

Heu… ik ben Jommeke… moet hier elke week iets plezant doen…

Zich inzetten voor de anderen of voor het algemene welzijn zit Jommeke in het bloed. Ook in dit 300e  avontuur. Deze keer zet hij zich in voor de hele planeet en gaat hij de strijd aan met het plastic afval dat onze rivieren teistert.

Met De plasticjagers borduren de makers van Jommeke verder op het iconische album 50 De plastieken walvis. Exact 250 avonturen later komt deze uitvinding weer tot leven, maar dan in een zeer actuele context.

Er bestaat ook een echte Plasticjager. DEME Environmental Contractors heeft momenteel in Temse een innovatief testproject lopen waarbij plastic uit de Schelde wordt gehaald.

De oer-Jommeke (c) Ballon Media

Bekijk op de website van Ketnet een korte reportage over het jongste album.