Stripgids #7 in de winkel

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripgids #7 in de winkel

Het is bekend: strips golden decennialang als amusant tijdverdrijf, vaak zonder enige aanspraak op maatschappelijke of culturele relevantie. Zoethoudertjes voor kinderen en mensen met te veel tijd. Dit zevende nummer van het halfjaarlijks literair tijdschrift Stripgids toont het tegendeel aan.

Urgentie troef, in deze complexe tijden.

Stripgids mikt hoog en slaagt er ook in internationale namen te strikken. Getuige de dubbele coronacover van de wereldvermaarde Britse stripmaker – filmregisseur – illustrator Dave McKean. Het pleit voor dit “mooiste stripblad van Europa” (dixit de Volkskrant) dat deze bekende kunstenaar zijn naam opvallend ermee wil verbinden.

Zoethoudertjes voor kinderen en mensen met te veel tijd. Dit zevende nummer van het halfjaarlijks literair tijdschrift Stripgids toont het tegendeel aan. 

MAAR DEKT DEZE SCHITTERENDE VLAG DE LADING?
OORDEEL ZELF:

Openen doet het blad met een lang en indringend interview met de Britse topscenarist Alan Moore, die niet alleen waarschuwt voor de politieke polarisatie in de wereld, maar ook zijn gal spuwt over de (Engelstalige) stripwereld, die hij als inhalig en misdadig beschouwt. Moore is doorgaans erg zuinig met interviews, maar voor Stripgids maakte hij een uitzondering.

Nu de protesten in de VS naar aanleiding van de gewelddadige dood van George Floyd steeds grimmiger worden, richten we de blik op een wel heel bijzondere variant van de strip. In het land of the free bloeit de politieke strip als nooit tevoren, in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november. Stripgids analyseert wat de strips langs beide zijden van het politieke spectrum gemeen hebben, en wat hen scheidt.

Marc Legendre heeft binnen de Belgische stripwereld een reputatie. Door zijn lange staat van dienst (waaronder ‘Biebel’, ‘Sam’, de hoofdredactie van het Suske en Wiske Weekblad, het met de Libris Literatuurprijs genomineerde Verder), zijn veelzijdigheid (denk aan Coño, scenarist voor ‘Amoras’, ‘De Kronieken van Amoras’, ‘De Rode Ridder’, enzovoort), maar ook door zijn openheid; menig beginnend stripmaker kan op hem een beroep doen – en dat ondanks het feit dat hij ver én geïsoleerd woont op het Canarische eiland El Hierro. Het eiland, als fysieke plek en als metafoor zijn de uitgangspunten voor een katern van 34 pagina’s dat Marc heeft samengesteld. Met bijdragen van Stefan Brijs, Noël Slangen, Ingrid Dejonghe, Charel Cambré, Rik Van Puymbroeck en vele anderen.

Stripgids #7

Verder in dit nummer:

 • Voor de ietwat oudere lezer is de stripreeks ‘Piet Pienter en Bert Bibber’ een begrip. Hans Cottyn doet de vonk van zijn bewondering overslaan, naar aanleiding van de publicatie van deel 1 van (de elfdelige) integrale uitgave.
 • Gert Meesters onthult het wonder van de stripreeks ‘Philemon’ van de Franse auteur Fred. Deze serie blijft meer dan een halve eeuw na zijn ontstaan een triomf van strippoëzie die het Nederlandstalige publiek tot nog toe nooit helemaal had kunnen ontdekken.
 • De bekende professor emeritus Jean Paul Van Bendegem bezingt zijn liefde voor het experiment in de strip.
 • Oud-redacteur, vertaler en stripveteraan Erwin Cavens geeft goede raad en levenstips in de rubriek Volg de gids.
 • De met de Ultima – Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap bekroonde spoken word artieste Hind Eljadid vertelt over welke strips haar raken en vermaken.
 • Traditiegetrouw belichten we ook een aspect van het rijke striperfgoed van de Lage Landen. In dit nummer brengen we het verhaal van de Swan Features Syndicate, een van de meest succesvolle syndicatiebureaus van Nederland.
 • Druktechniek diepdruk is – ondanks bloed, zweet en tranen, vaak ook letterlijk – aan een opmars bezig. Hoe, wat en wie verneemt de lezer in een nieuwe aflevering van Rubriek Techniek.
 • Een kijk op de wondere wereld van de stripgrammatica biedt Pascal Lefèvre in de rubriek Pars Pro Toto. Dit keer zoomt hij in op het kleurgebruik in ‘Lucky Luke’.
 • Wide Vercnocke, bekend van zijn gelauwerde, recente Drieman, leidt de lezer rond in zijn atelier.
 • Hoe doen Belgische stripmakers het in het buitenland? Stripkenner Peter Moerenhout ging mee naar The Lakes International Comic Art Festival in het Engelse Kendal. En trok grote ogen.
 • Enzovoort, enzoverder.

Met nieuw werk van Dieter VDO, Luc Cromheecke, Kim Duchateau, Frédéric Coché, Steven de Rie, Nicolas de Crécy, Nathalie Carpentier enz. En de debuten van Bram Algoed en Sterric.

Verkrijgbaar in alle stripwinkels en de betere boekhandel.

Oudere nummers kunt u via de website bestellen.