Verbeelding in plaats van reclame

Je bent hier:  Home » Nieuws » Verbeelding in plaats van reclame

Rotterdam inspireert een wel héél bijzonder festival: Publieke Werken. Kunst in de openbare ruimte, zeer zeker. En hoe!

Nu zoveel voorstellingen, concerten en festivals niet doorgaan hangen de reclameborden er in heel wat steden verloren bij. Publieke Werken is een buitenexpo door heel Rotterdam met werk van ruim 400 beeldend kunstenaars, vormgevers, fotografen, beeldmakers en illustratoren. Simpelweg om de leegte die was ontstaan te vullen en om te laten zien dat verbeelding fijner is dan reclame.

 400 geselecteerde werken

Evenementenorganisator Joost Maaskant (Stichting de Loodsen), grafisch vormgeving Sibe Kokke (NOTDEF) en programmamaker Rineke Kraaij (Grote Nederlandse Kunstkalender) vonden elkaar in de ergernis rondfietsend door de stad vol borden met aankondigingen van dat wat nooit zou gaan gebeuren. Daar moest kunst in. Er werd een open oproep gedaan aan kunstenaars om een werk in te zenden. Meer dan 500 kunstenaars gaven hier gehoor aan. Uiteindelijk zijn ruim 400 werken geselecteerd.

Het bijzondere aan dit project is dat door de enige haast die achter het handelen zit er een mooie samenwerking lijkt te ontstaan tussen de betrokkenen die niet jarenlang doordacht is, maar gewoon blijkt te werken.

Op 9 juli is de feestelijke opening om 20.00 uur en worden alle kunstenaars opgeroepen om met wat vrienden op gepaste afstand bij hun werk te gaan staan. Zo ontstaat een coronaproof opening waarbij een foodtruck zal rondrijden om de makers van drank te voorzien. Alle makers krijgen negen posters van hun werk die zij zelf kunnen verkopen a 35 euro per stuk.

Het bijzondere aan dit project is dat door de enige haast die achter het handelen zit er een mooie samenwerking lijkt te ontstaan tussen de betrokkenen die niet jarenlang doordacht is, maar gewoon blijkt te werken. Iedereen doet vanuit zijn of haar rol wat hij zij kan. Dat gaat om de makers die werk instuurden, de financiers etc. De belangrijkste drijfveer van eenieder is vooral dat de werken te zien gaan zijn door de stad. En dat is dan wellicht heel cliché toch wel weer heel Rotterdams dat dat gewoon gaat lukken. Een typisch geval van iedereen dacht het, maar Rotterdam deed het.

Als dat geen inspirerend voorbeeld voor Vlaanderen is?

Publieke werken is mogelijk gemaakt door alle makers, Rotterdam Festivals, BK Rotterdam, Stichting Droom en Daad, Make it Happen, Kooyman Publiciteit, NotDef en Buitenplaats Brienenoord

Publieke Werken Rotterdam