Het beste van de Stripgids Academie 2019-‘20

Je bent hier:  Home » Nieuws » Het beste van de Stripgids Academie 2019-‘20

In het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout kunt u nog tot het einde van de zomervakantie de tentoonstelling Strips Bij Voorbeeld bezoeken. Daar wordt een staalkaart getoond van het werk van de cursisten van de Stripgids Academie.

De Stripgids Academie was dit jaar aan haar derde editie toe. Deze unieke stripopleiding is een initiatief van Stripgids, LUCA Beeldverhaal en Graphic Storytelling Brussel en de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Turnhout. De cursisten worden intensief begeleid door professionele stripmakers. Ze mogen ook gebruik maken van het FabLab2300 om hun ideeën uit te werken.

Traditiegetrouw wordt een staalkaart van hun werk tentoongesteld. Dit jaar gebeurt dat voor het eerst in het Nationaal Museum voor de Speelkaart. De vijf docenten van Stripgids Academie baseerden hun lessen op hun eigen beroepspraktijk: geen theorie, maar het echte leven van een stripauteur.

Zeven studenten volgden de voorbeelden van hun leermeesters en gaven er hun eigen unieke invulling aan.

Geen theorie, maar het echte leven van een stripauteur

Docenten & opdrachten

Johan Stuyck – Rear Window (geïnspireerd op Alfred Hitchcock)

Portretteer jezelf als een immobiele toeschouwer die vanuit een gebouw aan de overkant vier vensters observeert, tekent en beschrijft. Vooral wat er zich in de kamers achter de vensters afspeelt, is belangrijk. Maak vier pagina’s en één tekening van jezelf als bespieder.

Kim Duchateau – Plot voor graphic novel

Bedenk een plot voor een graphic novel van 140 pagina’s maar werk er slechts drie uit. De drie pagina’s volgen niet op elkaar, ze komen elk vanop een andere plaats in het verhaal. Elke pagina moet op zichzelf een duidelijke verhaallijn hebben en grafisch interessant zijn, ook al zijn ze ieder maar 1/140 deel van een boek.

Stephan Louwes – Nostalgisch miniverhaal

Bedenk een verhaal in één beeld, één illustratie, waarin één of meer personages duidelijk in een nostalgische sfeer baden. De compositie moet het oog leiden en het verhaal duidelijk maken.

Bart Schoofs – Saai wordt geestig

Scheur uit diverse tijdschriften het artikel dat jou het minst interesseert, dat inhoudelijk het minst tot jouw leefwereld behoort. Maak daarmee een strip van één pagina of meer of enkele cartoons die het onderwerp toch min of meer aantrekkelijk maken, voor jezelf, maar ook voor anderen.

Ephameron – Affiche volgens risografieprocedé

Sinds de negentiende eeuw verovert kritisch drukwerk de straat. Zoek een geschikt thema en denk na over je engagement, communiceer een standpunt. Creëer een affiche op A3-formaat in twee kleuren, zwart en rood. Druk af op de risograaf. De lessen van Ephameron vonden plaats in het FabLab2300, waar de cursisten kennismaakten met risografie. Ook de andere toestellen en hun grafische mogelijkheden openden een arsenaal aan nieuwe opties voor de jonge stripmakers, en die staan dankzij Rock Paper Pencil voor hen open.

 Twee cursisten voltooiden elke jaargang van Stripgids Academie en schreven zo al 15 veeleisende opdrachten op hun palmares: Stef Janssens en Elias Schaffels. Samen met hen haalden ook Chris Coremans, Louise Deprins, Mieke Gebruers, Kristien Paesmans en Livinus Pelgrims dit jaar de eindmeet.

De expo is de hele zomervakantie open van dinsdag tot en met zondag, op weekdagen van 10 tot 17 uur, in het weekend van 11 tot 17 uur. Door de coronamaatregelen is het verplicht om van tevoren te reserveren, bij voorkeur 24 uur op voorhand.

Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout 
Alle info en reservaties via de website