Mummie van Rascar Capac verdwenen uit Museum Kunst & Geschiedenis?

Je bent hier:  Home » Nieuws » Mummie van Rascar Capac verdwenen uit Museum Kunst & Geschiedenis?

Op 7 juli werden er wat wenkbrauwen gefronst in het Museum Kunst & Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark. Dierenpark Pairi Daiza kondigde namelijk op Facebook aan de “échte mummie van Rascar Capac” te bezitten en te tonen aan het publiek. Verbazing alom in het Jubelpark, aangezien deze mummie al jaar en dag in het Museum Kunst & Geschiedenis te zien is.

Voor Rascar Capac, één van de hoofdpersonages uit de Kuifje-strip Zeven Kristallen Bollen, vond Hergé inspiratie bij een Peruviaanse mummie in de collecties van Museum Kunst & Geschiedenis. Naast deze mummie duiken ook andere objecten uit het Museum op in ‘Kuifje’-albums. Het Chimú-beeldje dat model stond voor Het Gebroken Oor in het gelijknamige album is mogelijk het bekendst, maar bijvoorbeeld ook de Dansende Shiva in De Sigaren van de Farao en het Chinese bed in De Blauwe Lotus zijn objecten waarvoor Hergé inspiratie vond in Brussel.

De claim van Pairi Daiza dat ze de ‘echte’ mummie van Rascar Capac hebben is niet nieuw. Om de zoveel jaren komt het dierenpark naar buiten met deze bewering, die telkens door het Museum ontkracht wordt.

“Wij lokken geen bezoekers door panda’s te beloven, we hopen dus ook dat Pairi Daiza stopt te beweren Rascar Capac te tonen”

Rascar Capac (c) Hergé - Moulinsart 2020

“We snappen uiteraard dat Pairi Daizi zoveel mogelijk mensen naar hun prachtige park wil lokken. Maar we willen toch met aandrang vragen om dit te doen feiten en niet door te claimen objecten in huis te hebben die elders te zien zijn. Wij lokken geen bezoekers door panda’s te beloven, we hopen dus ook dat Pairi Daiza stopt te beweren Rascar Capac te tonen,” aldus Alexandra De Poorter, algemeen directeur van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

Gisteren wijdde Radio 1 er item aan de kwestie: ‘Wie heeft echte mummie uit Kuifje-album in zijn bezit?’

Museum Kunst & Geschiedenis maakt deel uit van de museale groep ‘Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis’. Het museum is sinds 30 juni opnieuw open voor het publiek, met een aangepast parcours in functie van de coronamaatregelen.

Bron: persbericht Museum Kunst & Geschiedenis

Het Chimú-beeldje (c) Koninklijke Musea Kunst & Geschiedenis