Acht kunstenaars krijgen carte blanche met houtblokkencollectie van het Museum Plantin-Moretus

Je bent hier:  Home » Nieuws » Acht kunstenaars krijgen carte blanche met houtblokkencollectie van het Museum Plantin-Moretus

Acht Antwerpse kunstenaars gaan deze zomer aan de slag met de indrukwekkende collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus. Zij krijgen volledige vrijheid om nieuw werk te creëren geïnspireerd op de collectie houtsneden van het museum.

Het publiek kan hun creatieproces vanaf vandaag volgen op www.impressedbyplantin.be. Het eindresultaat blijft een verrassing tot september. Dan tonen de ambassadeurs hun creaties tijdens een pop-up expo in Antwerpen.

Het Museum Plantin-Moretus is de originele woonplaats en drukkerij van de familie Plantin en Moretus. Het museum, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, herbergt een grote collectie houtsneden. De collectie telt maar liefst 14.000 houtblokken. Stuk voor stuk meesterlijk in hout uitgesneden illustraties.

De kunstenaars komen uit verschillende disciplines van de Antwerpse creatieve scene: juweelontwerp, illustratie, installatie, animatie, typografie, grafische vormgeving. Een mooie mix van stijlen en technieken, die vanaf vandaag zullen worden losgelaten op de verzameling houtsneden van het museum.

De kunstenaars krijgen carte blanche van het museum om nieuw werk te creëren met de collectie houtblokken

De acht ambassadeurs geëngageerd door het Museum Plantin-Moretus werken in de Antwerpse creatieve sector. Ze hebben elk hun specialiteit. De kunstenaars krijgen carte blanche van het museum om nieuw werk te creëren met de collectie houtblokken. Het publiek kan online het creatieproces van deze acht volgen, zowel op de website en sociale media van het museum als op die van de kunstenaars. Het eindresultaat blijft een verrassing tot september.

Grafisch designer Stephanie Specht bijt de spits af. Na heel wat omzwervingen, onder andere New York en Kaapstad, nestelt ze zich in haar thuisstad Antwerpen. Hier bouwt ze haar eigen stijl verder uit onder Specht Studio. Haar wereldwijd geprezen werk kenmerkt zich door minimalisme, een liefde voor fonts en spitsvondige illustraties en designs. Ze ontwierp al heel wat iconische boekcovers. De antieke houtsnedeblokken van Plantin zullen een geweldige bron van inspiratie zijn voor haar nieuwe ontwerpen.

Deelnemende kunstenaars Impressed by Plantin (c)  Victoriano Moreno

“In mijn werk is typografie heel belangrijk. Ik volg de trends op dat vlak op de voet. Klassieke letters uit de collectie van het museum kan ik echt appreciëren. Te weten dat die toen met de hand uit hout uitgesneden werden. Met zulke precisie. Echt vakmanschap,” zegt Stephanie Specht, grafisch vormgever.

Behalve Stephanie Specht, engageren ook het duo Charlotte Dumortier en Karen Spiessens, Dirk Claessen ook bekend als Eltipo, Axel Goossens, Flor en Ludovic van Atelier 11 en Jasper Van Gestel zich als ambassadeur van de collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus. Het publiek kan de komende dagen kennis maken met hen op de website, Facebook en Instagram van het museum.

Ontdek de digitale collectie met #impressedbyplantin

Niet alleen deze acht ambassadeurs laten zich inspireren door de collectie houtblokken, ook het grote publiek kan ermee aan de slag. Het museum roept het publiek op om de collectie te ontdekken en creaties te delen op www.impressedbyplantin.be en op sociale media met vermelding van #impressedbyplantin. Zo blijft de nalatenschap van Christoffel Plantin en de uitgeversfamilie Moretus inspireren.

De collectie is er voor iedereen

De collectie houtblokken staat in hoge resolutie online op www.impressedbyplantin.be. Om te bekijken, te downloaden en te creëren. Het publiek kan zelf aan de slag gaan met de illustraties: wenskaarten ontwerpen, briefpapier maken, kleding pimpen. De toepassingen zijn oneindig.

“De collectie is een ware inspiratiebron voor creatieve zielen. Alle 14.000 houtsneden staat nu online. Niet alleen professionals vinden hun weg naar de illustraties. Iedereen kan ze in hoge kwaliteit downloaden en er creatief mee aan de slag gaan. Wie even geen inspiratie heeft, kan zich laten inspireren door de creaties van anderen op www.impressedbyplantin.be. Maar wees gewaarschuwd. Wie begint te scrollen door de illustraties, is meteen een paar uur zoet.” – duidt Iris Kockelbergh, directeur van het Museum Plantin-Moretus.

Het museum roept het publiek op om nieuwe creaties te delen op sociale media met vermelding van #impressedbyplantin of in te dienen op www.impressedbyplantin.be. 

500 jaar geleden werd Christoffel Plantin geboren. Hij werd de belangrijkste drukker-uitgever van zijn tijd. In 2020 zet het Museum Plantin-Moretus deze bijzondere man in de bloemetjes met een feestjaar. Het programma biedt een verrassende kijk op een veelzijdig man: Christoffel Plantin als inspirator, reiziger, briefschrijver én bewoner van de bewogen 16de eeuw.