Coronacompensatie voor auteurs, illustratoren en vertalers

Je bent hier:  Home » Nieuws » Coronacompensatie voor auteurs, illustratoren en vertalers

Bent u auteur, illustrator of vertaler en heeft u financiële schade opgelopen door de coronacrisis? Onder een aantal voorwaarden komt u in aanmerking voor een gedeeltelijke compensatie van dat verlies.

Literatuur Vlaanderen krijgt 1,3 miljoen euro uit het noodfonds voor de compensatie van de coronaschade. Een gedeelte moet verloren auteursrechten (of royalty’s) compenseren, het andere deel afgelaste auteurslezingen. Literatuur Vlaanderen engageert zich om deze bijzonder relevante compensatie op een eerlijke manier te verdelen. De compensatie zal helaas nooit het volledige verlies kunnen dekken, maar is bedoeld als een gedeeltelijke tegemoetkoming.

Komt u in aanmerking?

U kunt een compensatie voor geleden verlies tijdens de coronacrisis aanvragen als u een woonplaats heeft in België en behoort tot een van deze categorieën.

  • U bent een auteur van Nederlandstalige literaire non-fictie, proza, poëzie, theater of kinder- en jeugdliteratuur;
  • U bent een stripauteur of illustrator van Nederlandstalig werk;
  • U bent een vertaler van vreemdtalig proza, kinder- en jeugdliteratuur, theater, poëzie, non-fictie of strips in het Nederlands.

Ook uw publicaties moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten uitgegeven zijn bij een professionele uitgeverij. Het moet gaan om boeken in (deel)genres die vermeld worden in de werkbeursreglementen voor literaire auteurs, stripauteurs en non-fictieauteurs.

Meer lezen en compensatie aanvragen via literatuurvlaanderen.be

Waarvoor kunt u compensatie aanvragen?

Als u voldoet aan de hierboven vermelde voorwaarden kunt u een compensatie aanvragen voor drie vormen van verloren inkomsten:

  • Auteursrechten: een compensatie op basis van de gemiddelde inkomsten uit auteursrechten in 2017, 2018 en 2019. Het gaat om codes 1117/2117 van de personenbelasting. Hou er rekening mee dat er vanuit het noodfonds mogelijk geen compensatie voorzien kan worden als je normale inkomsten uit auteursrechten erg laag zijn. Wanneer de normale inkomsten erg hoog zijn, wordt een begrenzing toegepast.
  • Nieuwe boeken: literaire boeken die verschenen zijn tussen 1 januari 2019 en 31 augustus 2020, of waarvoor een ISBN-nummer werd geregistreerd in die periode. Door de tijdelijke sluiting van boekhandels is de verkoop van boeken sterk gedaald. Het noodfonds compenseert gedeeltelijk deze verminderde verkoop. Er wordt een forfaitair bedrag per titel toegekend. Dit bedrag zal berekend worden op basis van het totale aantal titels waarvoor een compensatie wordt aangevraagd.
  • Auteurslezingen: definitief geannuleerde auteurslezingen tussen 1 maart en 31 augustus 2020. Let op: het gaat hier alleen om lezingen die niet via auteurslezingen.be gesubsidieerd werden. Voor gesubsidieerde auteurslezingen is er een aparte compensatieregeling. Literatuur Vlaanderen begrijpt onder een auteurslezing een ontmoeting tussen één of meer auteurs en lezers. Een lezing vertrekt vanuit bestaande literaire boeken, teksten, illustraties of selecties van literair werk.

Hoe kunt u compensatie aanvragen?

  • U kunt uw aanvraag indienen tot en met 31 augustus 2020. Daarna gaat Literatuur Vlaanderen aan de slag om het beschikbare budget te verdelen over de aanvragers. Literatuur Vlaanderen kan altijd meer informatie over uw aanvraag opvragen.
  • U dient uw aanvraag in via literatuurvlaanderen.be

Compensatie aanvragen

Ik ontving nog geen werkbeurs van Literatuur Vlaanderen en/of sta niet op de auteurslijst. Kan ik toch compensatie aanvragen?
Ja, deze compensatieregeling is bedoeld voor alle auteurs, illustratoren en vertalers die voldoen aan de voorwaarden die eerder op deze pagina vermeld staan, ongeacht of ze eerder al subsidie ontvingen via Literatuur Vlaanderen. De organisatie neemt voor deze regeling alleen de loketfunctie op zich om de door de overheid vrijgemaakte middelen op een correcte manier te verdelen.

Vragen?

Meer uitleg over de compensatieregeling vindt u op literatuurvlaanderen.be. Heeft u na het lezen van deze informatie of tijdens het invullen van het formulier nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Bron: nieuwsbrief Literatuur Vlaanderen

Dagobert Duck