Nieuw bloed voor ‘De Blauwbloezen’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Nieuw bloed voor ‘De Blauwbloezen’

Oud(er) nieuws: Raoul Cauvin (°1938) de scenarist van onder andere ‘De Blauwbloezen’ liet – toen hij het scenario van deel 64 klaar had – weten dat hij zijn pen aan de wilgen hangt en met pensioen gaat. Daarmee komt er ook een einde van een samenwerking van vijf decennia tussen een van de gouden duo’s uit de Franco-Belgische school, namelijk de tandem Cauvin – Willy Lambil (°1936).

De reeks ‘Les Tuniques bleues’/ ‘De Blauwbloezen’ ging van start in 1968 in het tijdschrift Spirou / Robbedoes, door stripmaker Louis Salvérius en scenarist Raoul Cauvin. Sindsdien is het uitgegroeid tot een echt kassucces, met meer dan 20 miljoen verkochte albums en vertaald naar vijftien talen.

Een kip die gouden eieren legt (en blijft leggen), valt immers niet zo eenvoudig te vervangen

Dat einde zat er natuurlijk aan te komen, gelet op de hoge leeftijd van Cauvin en Lambil. Uitgeverij Dupuis nodigde voor nummer 65 José Luis Munuera (‘Zwendel’, ‘Robbedoes en Kwabbernoot’) en het duo scenaristenduo BeKa (‘Rommelgem’, ‘Dance Academy’) uit om een vervolg te breien. Deze drie auteurs, alle drie naar verluidt grote fans van de serie, werden enige tijd geleden gepolst over hun bereidheid om het vertrek van Cauvin op te vangen. De opdracht van hun missie was duidelijk: de codes en humor van het bekende duo korporaal Blutch en sergeant Chesterfield verderzetten én er een hedendaagse twist aan geven. Het is trouwens niet de eerste keer dat de fakkel wordt overdragen. Zo nam Willy Lambil na de dood van Salvérius in 1972 het potlood over. 

De Blauwbloezen (c) Dupuis

Door deze operatie verschijnt het laatste deel van Cauvin & Lambil pas in het najaar van 2021. Dat geeft Lambil wat extra tijd om het avontuur uit te tekenen. Deel 65, De Speciale Gezant, verschijnt begin november in het Nederlands, met een interview van BeKa en Munuera en een uittreksel uit volume 64.

Wie deel 66 zal maken is nog niet bekend. Een kip die gouden eieren legt (en blijft leggen), valt immers niet zo eenvoudig te vervangen.