Knalgele stripincubator: primeur voor Europa

Je bent hier:  Home » Nieuws » Knalgele stripincubator: primeur voor Europa

Het Marc Sleen Museum presenteert: de Knalgele Kubus, een broeikas voor (projecten van recent afgestudeerde) stripauteurs.

Hier kunnen jonge talenten andere stripfanaten ontmoeten en leren van professionele scenaristen, tekenaars, docenten en uitgevers. De eerste Europese stripincubator moet het Brussels museum ter ere van de Vlaamse stripgrootmeester nieuw leven inblazen.

De naam van het initiatief, ‘De Knalgele Kubus’, is een allitererend knipoogje à la Suske en Wiske naar de vele Nero-albums van Marc Sleen die een kleur in de titel dragen. Het is de bedoeling dat dit een stimulerende omgeving voor talentrijke beeldverhaalmakers wordt. En ongetwijfeld kunnen jonge professionals inspiratie halen uit de sfeer van een grootmeester. Deelnemers zijn inhoudelijk en stilistisch zo vrij als een vogeltje om hun ding te doen.

Ongetwijfeld kunnen jonge professionals inspiratie halen uit de sfeer van de grootmeester

Incubator voor striptekenaars

De eerste jonge talenten die als artist in residence in de Kubus mogen verblijven, zijn alumni van de Brusselse kunstacademies LUCA School of Arts en het Franstalige Saint-Luc. De laureaten van beide hogescholen zullen elk zes maanden lang één dag per week de Knalgele Kubus bemannen. Die periode kan verlengd worden tot een jaar.

“Het doet me veel plezier te vernemen dat het Marc Sleenmuseum met de nieuwe incubatorformule een nieuw leven tegemoet gaat”, zegt minister Sven Gatz aan het Brusselse nieuwsmedium Bruzz. De Vlaamse oud-minister van Cultuur is een zelfverklaarde fan van  dagbladverschijnsel Nero.

Het Marc Sleen Museum (c) Wikipedia

Voorbereidingen op feestjaar

De geest van Sleen blijft immers ronddwalen in zijn museum, in zijn atelier in de kelder en tentoonstellingen op de mezzanine van het gebouw waar in de vorige eeuw de krant Le Peuple was gevestigd. “Dit Sleenmuseum geeft mee de historische traditie van Brussel als stripstad gestalte”, aldus Gatz.

Omdat de subsidies van het Brussels Gewest (zo’n 200.000 euro per jaar) tegen 2022 zouden stoppen, is het museum met sluiting bedreigd. Na het feestjaar 2022 – waarin de honderdste verjaardag van de in 2016 overleden Marc Sleen wordt gevierd, doet het museum wellicht dienst als atelier van het grote Stripcentrum aan de overkant.

Meer weten? Check de website van het museum. Of, beter nog, volg de vorderingen op de Facebookpagina van het initiatief.