Bronzen Adhemar 1977: Hec Leemans & Daniël Jansens

Je bent hier:  Home » Nieuws » Bronzen Adhemar 1977: Hec Leemans & Daniël Jansens

Jan Smet, de founding father van Stripgids, nam naar eigen zeggen de beslissing om met een eigen prijs te beginnen “in een vlaag van zinsverbijstering.” In het voorwoord van het interessante naslagwerk 30 Jaar Bronzen Adhemar. Een geschiedenis van het Turnhoutse stripfestival noteerde Jan nog: “Na dertig jaar Stripgidsprijs [Bronzen Adhemar, red.] weet ik één ding zeker: dat er tussen zinsverbijstering en droom geen wetten staan. Alleen praktische bezwaren. Heel veel praktische bezwaren…”

Op 11 september wordt op het Stripfeest / Fête de la BD in Brussel bekendgemaakt wie de Bronzen Adhemar 2020 wint. Dan weet ook u wie de opvolger (m/v/x) van Jeroen Janssen wordt, die in 2018 het felbegeerde bronzen beeldje van de geniale zoon van dagbladverschijnsel Nero won. De winnaar krijgt traditioneel niet alleen dat (overigens loodzware) beeldje, maar ook een geldprijs van 10.000 euro en een tentoonstelling in De Warande in Turnhout. Kortom, roem, eer en waarschijnlijk ook een stapel contracten van kandidaat-uitgevers liggen het verschiet van de winnaar. Daarover verneemt u meer op 11 september, onder andere op deze website en ook in tal van andere media.

“De strip als kunstuiting, om eens een groot woord te gebruiken, wint aan belang met zo’n prijs.”

Eenmansjury

In aanloop naar dat bijzondere gebeuren blikken we hier graag terug op de voorgangers. De eerste winnaar van de Bronzen Adhemar, in 1977, was Hector – Hec – Leemans. De prijs heette toen nog de Stripgidsprijs, naar het gelijknamige blad.

In het eerder genoemde boek lezen we: “Van een hoogdravend juryrapport was toen nog geen sprake om de eenvoudige reden dat er geen jury bestond. Oprichter Jan Smet had Hec in zijn eentje tot laureaat uitgeroepen. Leemans werd samen met zijn vaste Bakelandtscenarist Daniël Jansens bekroond.” Jansens overleed drie jaar later en was een bijzonder productieve stripscenarist.

Over de Bronzen Adhemar zei Hec Leemans later: “De strip als kunstuiting, om eens een groot woord te gebruiken, wint aan belang met zo’n prijs. Daarom hebben de organisatoren van de Bronzen Adhemar ook hemel en aarde bewogen om hem in stand te houden. Uiteindelijk hebben zij ervoor gezorgd dat het nu een officiële staatsprijs is geworden.”

Wat zei Jan Smet ook alweer over die praktische bezwaren?

Hec Leemans met zijn helden

Ontdek de lijst met alle laureaten elders op deze website.
Morgen (woensdag 26 augustus) presenteren we u de winnaar van 1978.