Bronzen Adhemar 1983: Merho

Je bent hier:  Home » Nieuws » Bronzen Adhemar 1983: Merho

Merho (Robert Merhottein) geldt als de “Vandersteen van zijn generatie”. Die lovende omschrijving heeft natuurlijk veel, zoniet alles te maken met zijn succesreeks ‘De Kiekeboes’, de familiestrip bij uitstek. Met de keuze voor Merho wilde de jury hulde brengen “aan de originele en geestige wijze waarop hij de traditie van de goede Vlaamse dagbladstrip bleef voortzetten.”

Over de Bronzen Adhemar heeft Merho heel wat te vertellen. In het boek 30 Jaar Bronzen Adhemar. Een geschiedenis van het Turnhoutse stripfestival vertelt hij: “Ik heb trouwens de allereerste Bronzen Adhemar gekregen. Jean-Pol, voor mij, heeft er nog een in keramiek. De prijs begon toen toch al een zeker prestige te krijgen.”

Over het prijzengeld: “Ik vind dat prijzengeld niet meer dan terecht. Ok voor de prijs zelf is het belangrijk, omdat hij nu pas echt voor vol wordt aanzien. In Vlaanderen zijn we op stripgebied toonaangevend geweest in Europa, weliswaar vroeger veel meer dan nu. Toch wordt het medium nog steeds weggemoffeld door zowel de overheid als het onderwijs. Zonder de Bronzen Adhemar had er nu ook geen staatsprijs bestaan voor strips.”

Het kan verkeren. 

“In Vlaanderen zijn we op stripgebied toonaangevend geweest in Europa, weliswaar vroeger veel meer dan nu.”

Affiche Stripgidsprijs 1983

Merho (°1948) werd geboren in Antwerpen als Rob Merhottein. Tijdens zijn middelbare schooltijd tekende hij vanaf 1964 een reeks gags rond Comi & Dacske voor een vakblad van de middenstand, en een jaar later de gagstrip Zoz en Zef in Jong Caritas. Van beide jeugdzonden verscheen een album en deze zijn nu gegeerde verzamelobjecten. Daarna volgde hij een opleiding Toegepaste Grafiek aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel.

In 1970 kreeg hij zijn eerste professionele job bij Studio Vandersteen. Daar werkte hij in de schaduw van grootmeester Willy Vandersteen en werd hij ingezet voor de series Pats en Jerom. Hij bleef tot 1976 aan de studio verbonden.

De reeks ‘Kiekeboe’ startte in 1977 voor de kranten Het Laatste Nieuws/De Nieuwe Gazet. Eind 1979 verscheen het eerste avontuur van Kiekeboe, De wollebollen, in albumvorm. In 1984 ontving Merho de Bronzen Adhemar, meteen de hoogste onderscheiding voor striptekenaars in Vlaanderen.

In 1990 maakte Merho de overstap naar Standaard Uitgeverij. Er kwamen verschillende adaptaties voor film, televisie, toneel en radio. Verder ook een postzegel, een luchtballon, standbeelden en stripmuren. Bij het verschijnen van album 125, in 2010, onderging Kiekeboe een grondige facelift. Op een groter formaat en met een hele nieuwe coverlay-out werd de reeksnaam omgedoopt tot de Kiekeboes.

In 2014 riepen de luisteraars van Radio 1 ‘Album 26’,  uit tot beste Belgische strip aller tijden. Met meer dan 25 miljoen verkochte exemplaren is de Kiekeboes momenteel de best lopende stripreeks in Vlaanderen.

Ontdek de lijst met alle laureaten van de Bronzen Adhemar elders op deze website.
Morgen: Berck.