1993: de eerste Gouden Adhemar

Je bent hier:  Home » Nieuws » 1993: de eerste Gouden Adhemar

1993 was een bijzonder jaar in de geschiedenis. Niet enkel kreeg Eric Joris de Bronzen Adhemar, Marc Sleen kreeg zowaar een… Gouden Adhemar.

De Bronzen Adhemar (de prijs, die aanvankelijk de Stripgidsprijs heette, tussen 1978 en 1983) en de Stripgidsdagen (het latere festival) hebben steeds een erg hoog Nerogehalte gehad. De geestelijke vader van dagbladverschijnsel ‘Nero’, voelde zich gedurende 25 jaar dan ook erg nauw verbonden met het evenement.

Al vanaf de tweede editie, en tot 2001, zat Sleen onafgebroken in de jury van de Bronzen Adhemar. Voor zijn hele oeuvre kreeg hij dus een Gouden Adhemar en een (zeer druk bijgewoonde) overzichtstentoonstelling. Maar het ultieme bewijs van zijn peterschap is toch wel dat de Bronzen Adhemar genoemd is naar een van zijn onsterfelijke stripfiguren.

“Het was altijd heel gezellig maar soms waren de discussies tussen de verschillende strekkingen echt wel heftig.”

Wafelenbak Nero (c) Marc Sleen

In 30 Jaar Bronzen Adhemar. Een geschiedenis van het Turnhoutse stripfestival kreeg hij de vraag voorgeschoteld: U zat dertien maal in de jury. Hoe verliepen die jureringen? Waarop Sleen antwoordde: “Dat was niet altijd gemakkelijk. Iedereen had een album van zijn favoriete kandidaat. Vergis je niet: dat was geen vriendjespolitiek hoor. Elk jurylid had zijn smaak en goesting en vond dat wel terug in een opkomend talent. Het was altijd heel gezellig maar soms waren de discussies tussen de verschillende strekkingen echt wel heftig. De jeugd had het meer voor moderne strips, Vandersteen en ik waren dan weer de oude heren. Soms zag je onmiddellijk een groot talent opduiken. Bij een Jan Bosschaert bijvoorbeeld was dat vanaf zijn album Pest in het paleis al duidelijk. Achteraf is hij ook een zeer grote mijnheer geworden. Het was ook niet omdat een reeks goed verkocht dat de auteur een Bronzen Adhemar verdiende. Naambekendheid is belangrijk voor een auteur maar ook een Erika Raven verdiende de prijs. Zelf heb ik hem nooit gekregen omdat ik altijd in de jury zat. Die Gouden Adhemar is er pas later als supplement bijgekomen.”

Ontdek de lijst met alle laureaten van de Bronzen Adhemar elders op deze website.
Morgen: Dirk Stallaert.