Bronzen Adhemar 1997: Ferry

Je bent hier:  Home » Nieuws » Bronzen Adhemar 1997: Ferry

Fernand Van Vosselen, beter bekend als Ferry, had naar eigen zeggen nooit gedacht dat hij hem zou winnen. En toch was dat het geval, in 1997. Nadat hij het nieuws had vernomen was hij minutenlang sprakeloos – zo wil de legende het althans.

Zijn bekroonde reeks ‘De Kronieken van Panchyrsia’ waren voor de jury baanbrekende strips. Ferry: “De teksten gaan inderdaad dieper op de dingen in dan vaak in een doorsnee strip het geval is. Dat kwam ook omdat mijn zoon, op aandringen van mijn uitgeverij Lombard, er aan meegeschreven heeft. Hij was toen al licentiaat filosofie.

“En dan wordt dat werk plots erkend door je gelijken, je collega’s die er iets van kennen.”

(c) Ferry

Van Vosselen studeerde publiciteit aan Sint-Lucas in Gent, gevolgd door archeologie aan de Universiteit van Gent. Zijn eerste korte stripverhaal, een western getiteld Le Relais, verscheen in Le Soir op scenario van Daniël Jansen, scenarist van ‘Bessy’ bij de Studio Vandersteen. Daarna ging Van Vosselen 28 jaar lang aan de slag bij Kuifje. Later werkte hij nog bij Glénat in Parijs en bij Casterman. Bij Kuifje tekende Van Vosselen onder meer ‘Cédric’. Samen met Yves Duval maakte hij een aantal korte verhalen over historische rampen die in 1984 gebundeld werden uitgebracht. Tussen 1977 en 1992 tekende hij op scenario van Jean-Luc Vernal de serie ‘Ian Kaledine’. Deze serie was een mix van sciencefiction, fantasy en mythologie. Tussen 1993 en 1999 tekende hij de reeks ‘De Kronieken van Panchrysia’.

Erkenning

Over de Bronzen Adhemar: “De Bronzen Adhemar is toch, zeker voor de Vlaamse markt, een grote erkenning. Gewoonlijk zit je eenzaam in je ivoren toren je ding te doen. En dan wordt dat werk plots erkend door je gelijken, je collega’s die er iets van kennen. Ik heb ook een paar maal in de jury van de Bronzen Adhemar  gezeten en ik kan je verzekeren: het gaat er ernstig aan toe.”

Ferry is een onvermoeibare werker die uitzonderlijk veel belang hecht aan documentatie en nauwkeurigheid. Zijn archief is immens en zijn tekeningen getuigen van buitengewone zorg en toewijding. In 2012 werd hij voorzitter van het Belgisch Stripcentrum in Brussel.

Ontdek de lijst met alle laureaten van de Bronzen Adhemar elders op deze website.
Morgen: Erik Meynen