Pascal Lefèvre eredoctor aan Malmö University

Je bent hier:  Home » Nieuws » Pascal Lefèvre eredoctor aan Malmö University

Striphistoricus en -theoreticus Pascal Lefèvre wordt benoemd tot eredoctor aan de Faculteit Cultuur en Maatschappij. Omdat de jaarlijkse academische ceremonie 2020 is uitgesteld vanwege de pandemie, is hij de enige die dit jaar door deze Zweedse universiteit is aangesteld.

“Professor Pascal Lefèvre is een pionier op het gebied van striponderzoek. Zijn werk over de geschiedenis en theorie van deze kunstvorm is fundamenteel geweest voor de ontwikkeling van het onderzoeksveld in Europa, en niet in het minst aan onze faculteit, ” zegt Rebecka Lettevall, de decaan van de Faculteit Cultuur en Maatschappij.

Onze landgenoot is een bekende striphistoricus en theoreticus. Met zijn proefschrift Willy Vandersteens ‘Suske en Wiske’ in de dagbladen (1945-1971): een theoretisch kader voor de formele analyse van strips uit 2003, was hij de allereerste in Vlaanderen die een doctoraat over strips schreef.

“Het is een enorme eer en erkenning voor mijn werk van de afgelopen 35 jaar. Toen ik begon met het bestuderen van en schrijven over strips, worstelde dit medium nog steeds met zijn culturele legitimiteit en waren er geen academische mogelijkheden om aan strips te werken, ” zegt Lefèvre.

Na de millenniumwisseling explodeerde het aantal doctoraten, conferenties, gespecialiseerde academische tijdschriften en boekpublicaties

In de voorbije jaren wonnen strips aan academisch gewicht. Volgens Lefèvre is er sprake van een opbouw in de tweede helft van de 20e eeuw, maar pas na de millenniumwisseling explodeerde het aantal doctoraten, conferenties, gespecialiseerde academische tijdschriften en boekpublicaties.

Hij denkt dat het internet de internationale uitwisseling tussen stripgeleerden aanzienlijk heeft vergemakkelijkt. Hij heeft ook een samenwerking met de Malmö Universiteit en ziet Malmö als de ideale plek voor stripcultuur in Zweden: “Er is een levendige stripgemeenschap, verschillende soorten trainingen en het Zweedse striparchief. Verschillende studenten van de LUCA School of Arts, waar ik al 22 jaar lesgeef, hebben een aantal Erasmus-maanden doorgebracht aan de Universiteit van Malmö.”

Lefèvre raakte als kind gefascineerd door strips. “Ik ‘las’ strips voordat ik goed kon lezen, de afbeeldingen ‘spraken’ tot mij als kind. Strips – meestal van Belgische origine – maakten integraal deel uit van mijn jeugd. Toen ik begin jaren tachtig naar de universiteit van Leuven ging, begon ik de nieuwe strips voor volwassenen te kopen, vooral die uit Frankrijk. Er ging een hele nieuwe wereld voor me open. “

Als iemand geïnteresseerd is strips, waar dan mee te beginnen? “Dat is moeilijk te zeggen omdat er sinds de 19e eeuw zo veel producties in vele talen zijn. Helaas zijn veel van mijn collega’s alleen geïnteresseerd in bepaalde soorten productie, meestal recentere graphic novels in het Engels. Mijn tip voor Zweden zou zijn om te beginnen met het lezen van nummers van Bild & Bubbla, ” besluit Lefèvre.

Lefèvre zal worden geëerd tijdens de jaarlijkse academische ceremonie van 2021, wanneer de nieuwe artistieke professor visuele communicatie / tekenen van de universiteit, Gunnar Krantz, ook wordt ingehuldigd.

[In Stripgids bezorgt Pascal Lefèvre de rubriek Pars Pro Toto, over de beeldgrammatica van strips. De Stripgidsploeg feliciteert Pascal met deze belangrijke academische titel!]

Tekst: Ellen Albertsdottir, bron: website Malmö University