Atomiumprijzen 2020 bekendgemaakt

Je bent hier:  Home » Nieuws » Atomiumprijzen 2020 bekendgemaakt

Vandaag worden de laureaten van de Atomiumprijzen bekendgemaakt. Deze prijsuitreiking vindt plaats in het kader van de Stripexperience van het Stripfeest / Fête de la BD in Brussel. Aan de laureaten 2020 worden tien prijzen voor een totaalbedrag van 101.500 euro uitgereikt.

Daarnaast komen er dit jaar drie nieuwe prijzen bij: de Atomiumkinderprijs, de Atomiumprijs Robbedoes junior en de Atomiumprijs Robbedoes jonge auteurs.

De jongste jaren is het maken van strips er niet makkelijker op geworden. Striptekenaars en -auteurs die van hun vak moeten leven, hebben het vaak moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Om de creativiteit en de auteurs een boost te geven, kennen de Brusselse overheden in het kader van het Stripfeest de Atomiumprijzen voor het stripverhaal toe. Het gaat overwegend om geldprijzen waarmee de laureaten hun werk makkelijker kunnen financieren. Dit jaar werd meer dan 100.000 euro onder tien laureaten verdeeld.  

 Doorgaans ontvangen de winnaars van de Atomiumprijzen hun prijs tijdens een ceremonie in het gezelschap van auteurs en grote namen uit de uitgeverswereld. Om te voldoen aan de geldende veiligheids- en gezondheidsmaatregelen zal de bekendmaking van de winnaars van 2020 uitsluitend online plaatsvinden.

Striptekenaars en -auteurs die van hun vak moeten leven, hebben het vaak moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.

De Bronzen Adhemar 

 Charel Cambré 

Doel: al sinds 1977 is deze tweejaarlijkse prijs de belangrijkste striponderscheiding in Vlaanderen. De prijs bekroont een Vlaams auteur om één of meerdere van haar of zijn werken. 

Het juryrapport: 

‘”e jury bekroont polyvalent auteur Charel Cambré, die in het Vlaamse striplandschap als een heuse pionier wordt beschouwd. Hij spreekt alle doelgroepen aan. Met ‘Amoras’ duikt hij in de stripgeschiedenis. Wie hem vraagt om de meest onwaarschijnlijke ingeving op papier uit te tekenen, wordt wellicht zonder veel moeite op z’n wenken bediend. Charel Cambré is een begenadigd tekenaar met een heel toegankelijke stijl. Hij tekent bijzonder vlot en zet met enkele trekken nieuwe personages neer. Wanneer hij achter zijn tekentafel gaat zitten, vloeien er pareltjes uit zijn potlood!”

 De jury bestond uit Jeroen Janssen (Laureaat Bronzen Adhemar 2018), Patrick Van Gompel (journalist bij VTM Nieuws en initiatiefnemer van de Stripgidsdagen), Chris Mokken (Media Management Scratch Books), Lieve Quadflieg (communicatieverantwoordelijke van de Stad Turnhout), Mila Van Goethem (auteur en redactielid bij de Stripgids), Wouter Porteman (medewerker van Stripspeciaalzaak.be) en Chris Van Camp (auteur). 

 Prijs: 10.000 euro en een tentoonstelling in Turnhout. 

 Partner: Strip Turnhout / Stripgids. 

 

Charel Cambré

Raymond Leblanc Prijs voor jong talent 

Nico – Julia Reynaud 

 Doel: de Raymond Leblanc Prijs werd twaalf jaar geleden in het leven geroepen door de vzw Raymond Leblanc. Doel is het cultureel erfgoed van Raymond Leblanc – oprichter van o.a. het blad ‘Kuifje’, uitgeverij Le Lombard, reclamebureau Publiart en de Belvision Studio’s – bekendmaken, verzamelen en bewaren. De prijs wil jong talent ondersteunen dat nog niet meer dan twee albums uitbracht.  

Het juryrapport: “Julie Reynaud studeerde in de richting illustraties en strips af aan de Ecole Estienne en Sint-Lucas. Ze vertelt graag intieme en ontroerende verhalen met bijzondere aandacht voor de details in het dagelijks leven en in de wereld waarbinnen ze evolueert. Noa is verliefd op Nico, een zelfzekere jonge vrouw. Hoewel ze het samen leuk hebben, is Nico niet klaar voor een serieuze relatie. Om Nico te charmeren en haar hart te veroveren, doet Noa er alles aan om zijn lichaam te laten beantwoorden aan de mannelijke schoonheidsnormen die in de media en op sociale netwerken circuleren. Hoe ver wil hij daarin gaan? 

Julia Reynaud is een veelzijdige auteur met een originele en toegankelijke tekenstijl. Haar verhalen zijn modern en stellen de stereotiepe en traditionele rollenpatronen in vraag. De jury waardeerde de correcte en natuurlijke toon in haar verhaal en de setting binnen een samenhangende en bijzonder persoonlijke leefwereld. Het intimistische en introspectieve verhaal vol verfijning en nuances speelt vandaag in op de verwachtingen van een grote groep stripliefhebbers.”

Prijs: geldprijs ter waarde van 20.000 euro en een uitgavecontract afwisselend bij Lombard, Futuropolis en Casterman (Casterman in 2020).

Meer info op: http://www.raymondleblanc.be 

Stripprijs van de Federatie Wallonië-Brussel  

Dominique Goblet 

Doel: deze prijs bekroont het werk van (een) auteur(s) uit de Franse Gemeenschap voor een origineel en vernieuwend oeuvre. De prijs wordt toegekend op voorstel van de Commission d’aide à la bande dessinée, een cultureel adviesorgaan samengesteld uit vakmensen uit de sector.  

Het juryrapport: “Dominique Goblet maakt sinds de jaren negentig deel uit van de beweging die zich inzet voor de vernieuwing van de onafhankelijke strip. In de loop der jaren heeft ze haar plaats veroverd met unieke publicaties die vooral werden opgemerkt door de uitgeverij Fréon en FRMK. We onthouden zeker ‘Souvenir d’une journée parfaite’. Het nog sterkere ‘Faire semblant, c’est mentir’ gaat over de relatie met haar ouders. Hiermee vond ze het autobiografische genre in de strip opnieuw uit. Dit werk is een referentie geworden en wordt nu volop vertaald. Dominique Goblet is een volwaardige, autonome auteur met een eigen verhalende en grafische taal. Ze legt enorm veel creativiteit aan de dag.”

Deze Brusselse auteur benadert de autobiografie van haar meest universele kant en maakt van elk van haar boeken een belangrijk en groots werk. Ze experimenteert voortdurend met technieken om haar boodschap kracht bij te zetten en haar emoties te uiten, zowel op het vlak van de typografie, bladschikking en visuele dynamiek (Thierry Bellefroid).

Prijs: een geldbedrag van € 10.000. 

Partner: mevrouw Bénédicte Linard, minister van Cultuur in de Federatie Wallonië-Brussel. 

 Meer info op: www.bandedessinee.cfwb.be 

(c) Dominique Goblet

Atomiumprijs van Brussel 

 Sisco T.11, Belgian Rhapsody – Legrain en Benec – Le Lombard (NL & FR) 

Doel: de Atomiumprijs van Brussel bekroont een of meerdere auteurs die Brussel in hun werk in de kijker zetten.  

Het juryrapport: “De Franse scenarioschrijver neemt de held van het stripverhaal mee naar Brussel, het epicentrum van de Europese diplomatie. Een uitstekende keuze! De tekeningen van Thomas Legrain geven verschillende iconische locaties in Brussel getrouw weer in het stripverhaal. Lezers kunnen er de straten van Brussel in herkennen. De stad wordt zo nauwkeurig weergegeven dat zelfs de plaats van de witte lijnen werd berekend om alles zo levensecht mogelijk te maken”.  

 Prijs: een geldbedrag van 7.500 euro. 

Partner: de heer Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

De PREMIÈRE-prijs voor graphic novel 

 Les oiseaux ne se retournent pas – Nadia Nakhlé – Delcourt  

Doel: de RTBF (de Belgische radio en televisie van de Franse Gemeenschap) lanceerde deze nieuwe prijs in 2017 om een genre te bekronen dat aansluit bij de luisteraars van La PREM1ÈRE. Op basis van een lijst van finalisten, opgesteld door stripjournalisten van de RTBF, werd een jury (samengesteld uit recensenten, boekhandelaars en RTBF-medewerkers) aangesteld om het winnende werk te selecteren.  

 Het juryrapport: “Dit jaar besloot de jury samengesteld uit recensenten van La Première een politiek en poëtisch album te bekronen. Les oiseaux ne se retournent pas van Nadia Nakhlé vertelt een verhaal vol barbaarsheid en hoop. In Europa is minstens een kwart van de vluchtelingen minderjarig en alleenstaand. Wat gaat er om in hoofd van kinderen die aan de oorlog ontsnappen? Die vraag stelt de auteur wanneer ze ons in de voetsporen laat lopen van Amel, een 12-jarig weeskind dat haar thuisland moet ontvluchten. Tijdens haar gevaarlijke reis ontmoet ze een muzikant die uit het leger deserteerde. Samen weten ze een vorm van menselijkheid te cultiveren. Nadia Nakhlé combineert verhalend talent met fijnzinnige tekeningen. Ze overspoelt haar lezers niet met ellende, maar dompelt hen voorzichtig onder in een realiteit die we in de ogen moeten durven kijken.’ (Laurent Dehossay) 

Prijs: voor 20.000 euro aan reclameruimte, en een sterke redactionele aanwezigheid in de media van La PREM1ÈRE.  

 De Cognitoprijs voor de historische strip 

Django main de feu – Efa & Rubio – Air Libre 

 Doel: de Cognitoprijs voor de historische strip wordt door de Fondation Cognito toegekend aan het beste historische stripverhaal. Deze privéstichting wil de geschiedenis laten (her)ontdekken via het stripverhaal. Ze organiseert deze wedstrijd om auteurs te bekronen die via een boek een stuk van het verleden hebben kunnen belichten.  

Het juryrapport: “De jury werd getroffen door de manier waarop de auteurs een heel tijdperk tot leven wekten en daarbij de boeiende en complexe persoonlijkheid van Django Reinhardt tijdens zijn opleiding belichtten. Het verhaal blijft altijd helder en levendig, geïllustreerd door tekeningen die de sfeer in de zigeunergemeenschap perfect weergeven. Hun muzikale tradities vormden de voedingsbodem voor de gitarist. De tekeningen tonen wat voor een strijd het is voor deze creatieve autodidacten om het te maken in een wereld die niet meteen openstaat voor hun genialiteit. Het album brengt de figuur van Django Reinhardt wellicht onder de aandacht van een publiek dat geen voeling heeft met zijn muziek.”

 Prijs: een geldbedrag van 3.000 euro. 

 Meer info op: www.cognito-fondation.be 

 

Cover Django - Main de feu

Geïnteresseerden kunnen verrassende rondleidingen volgen. En het Stripfeest neemt dit jaar de vorm aan van een immersive experience in het indrukwekkende kader van de Gare Maritime in de Tour & Taxis-wijk. 

Prijs Le Soir voor de reportagestrip 

 The Fall – Jared Muralt – Futuropolis 

 Het juryrapport: “‘The Fall verscheen op 4 maart, aan het begin van de coronacrisis. Het is het onheilspellende verhaal van een wereld die door een virus (dat iets weg heeft van een zware zomergriep) ontwricht raakt. De ziekenhuizen raken overvol. Er vallen steeds meer doden. Experts en beleidsverantwoordelijken krijgen geen greep op de epidemie. De economie ligt bijna plat. Scholen zijn gesloten en er wordt online les gegeven. Er worden quarantainezones ingericht. Jared Muralt beschreef het ergst denkbare scenario en liep daarmee vooruit op de schade die een uiterst besmettelijk virus in onze samenleving van de 21ste eeuw kan aanrichten. Le Soir wilde met de Atomiumprijs voor de actuele strip de visionaire kracht van dit hyperrealistische album bekronen. Het sluit perfect aan bij wat we tegenwoordig meemaken, nu een pandemie in 2020 de hele planeet uit evenwicht brengt.” 

Prijs: voor 20.000 euro aan reclameruimte, en een sterke redactionele aanwezigheid in de media van de krant Le Soir.  

Doel: het Belgisch dagblad Le Soir is sinds jaar en dag een referentie op het vlak van strips. Met deze nieuwe prijs wil de krant elk jaar een strip bekronen dat uitblinkt vanwege zijn interpretatie van de wereld.   

 Atomiumprijs Robbedoes junior (nieuw 2020)  

Air Tropique  – Raphaël Vicat, 14 jaar (Frankrijk)  

 Doel: bekroont korte strips (maximaal 4 platen) met Robbedoes en Kwabbernoot in de hoofdrol. De prijs is bedoeld voor jongeren onder 18 jaar. 

 Het juryrapport: “Raphaël wist ons te verleiden met een te gek verhaal waarin het personage van Kwabbernoot zijn vriend Robbedoes niet kan bijbenen. Hilarisch en ‘cartoonesk’, heerlijk!”

 Prijs: een jaarabonnement op het tijdschrift Spirou óf 10 albums indien de winnaar al abonnee is. 

Atomiumprijs Robbedoes jonge auteurs (nieuw 2020) 

Jimanju  – Jean Sebastien Duclos (Quebec) 

Doel: bekroont korte strips (maximaal 4 platen) met Robbedoes en Kwabbernoot in de hoofdrol. De prijs is bedoeld voor jonge auteurs ouder dan 18 jaar die maximaal 3 albums uitbrachten. 

Het juryrapport: “De redactie besloot het vindingrijke verhaal van Jean-Sébastien Duclos te bekronen. De auteur voert het klassieke vierspan (Robbedoes, Kwabbernoot, Spip en Rommelgem) op in een humoristisch avontuur dat aansluit bij de volle en luchtige stijl van de klassiekers in het weekblad Robbedoes.”

 Prijs: het winnende verhaal verschijnt in het tijdschrift Spirou en alle publicaties worden tegen professioneel tarief vergoed.

 

Atomiumkinderprijs (nieuw 2020) 

Lucien et les mystérieux phénomènes, T1 – Delphine Le Lay en Alexis Horrellou – Casterman  

Het Stripfeest en de Foire du Livre de Bruxelles mochten tijdens de vorige editie een nieuwe prijs aankondigen: de Atomiumkinderprijs 2020. Doelstelling: de prijs bekroont een stripverhaal voor het didactische karakter. Beide evenementen willen het beeldverhaal als didactische tool profileren en kinderen tot lezen aanzetten.  

 De jury is normaal samengesteld uit leerlingen van enkele Brusselse scholen. Maar omdat dit jaar scholen tussen maart en juni dichtgingen vanwege de coronacrisis namen volwassenen hun taak over.  

 Het juryrapport: “Voor een jong publiek is het album op verschillende vlakken interessant. Het gaat om een avontuurlijk en fantasierijk verhaal met ecologische accenten. Een hedendaagse strip! Thema’s als: ontwrichting, geheimen, plattelandsvlucht, integratie, angst, uitdagingen, vriendschap, solidariteit, kansarmoede, werkloosheid … komen subtiel aan bod. Lucien is het hoofdpersonage, maar ook zijn zus Violette speelt een belangrijke rol. Dat zorgt voor een mooi genderevenwicht.  Het idee van een terugkeer naar een eenvoudiger leven met respect voor de natuur spreekt aan, zeker in een tijd waarin er zoveel te doen is rond het klimaat en noodzakelijke gedragsveranderingen. Een mooi en goed geschreven verhaal, dat ons bovendien kan doen nadenken. De uitmuntende grafische uitwerking van de strip is bijzonder esthetisch (en doet denken aan de art nouveau). De groen-oranje tinten zorgen voor zacht poëtische toetsen in een mysterieuze sfeer. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om de allerjongsten een fijne leeservaring te bezorgen: avontuur, spanning, onverwachte wendingen en fantasie.” 

 Prijs: 3.000 euro voor de auteur en 7.500 euro om een reizende tentoonstelling te maken die volledig gewijd is aan het bekroonde album en waarrond een educatief dossier werd samengesteld. Deze tentoonstelling is op aanvraag gratis beschikbaar voor Belgische scholen en bibliotheken. 

Partners: de prijs wordt gezamenlijk uitgereikt en gefinancierd door het Stripfeest en de Foire du Livre de Bruxelles. Het Belgisch Stripcentrum steunt de prijs aan de hand van een tentoonstelling en de uitwerking van een pedagogisch dossier.  

De Stripexperience duurt nog een heel weekend lang!

 De Stripexperience is een niet te missen afspraak voor stripliefhebbers. Ze loopt nog tot en met zondag 20 september. Het is al de 11de editie van het Stripfeest. Deze keer gaat het om een speciale editie vanwege de coronacrisis. In boekenwinkels worden signeersessies georganiseerd. De lezingen van partners zijn online te volgen. Geïnteresseerden kunnen verrassende rondleidingen volgen. En het Stripfeest neemt dit jaar de vorm aan van een immersive experience in het indrukwekkende kader van de Gare Maritime in de Tour & Taxis-wijk.