Oproep | Wedstrijd voor éénpagina-strip

Je bent hier:  Home » Nieuws » Oproep | Wedstrijd voor éénpagina-strip

Stripmakers aller landen, lees dit bericht aandachtig! De in Madrid, Athene en Brussel gebaseerde Friedrich Naumann Foundation – genoemd naar een beroemde 19e-eeuwse Duitse liberale politicus – lanceerde recent een call voor stripmakers.

Op dit moment zoekt Europa zijn weg doorheen vele nieuwe uitdagingen. Er is niet alleen de Covid-19 pandemie, maar ook de opkomst van het populisme en racisme, en ook de euroscepsis, om maar drie belangrijke voorbeelden te noemen. Animate Europe #5 nodigt stripmakers uit om de opties voor de transformatie van Europa te onderzoeken.

Wat als alles van een nieuwe, propere lei begint, een ‘restart’, als het ware? Deze ‘herstart’ brengt de politiek terug naar het belangrijkste van allemaal: de gewone mensen. Deze call nodigt kandidaten uit om zich te focussen op de Europese burgers, hun leefwereld en hun prioriteiten. De dingen die ze koesteren, de dingen die ze verachten. Hun grootste angst en grootste verwachtingen en hoop. Voor wat voor een nieuwe start zouden ze opkomen? Welk gezicht, welke visie op Europa vertegenwoordigen ze?

Waar dit beter te situeren dan in de straten van Europa? De straten zijn de plek waar de samenleving samenwerkt, waar het vertoog wordt gevormd, waar ideeën voor verandering wortel schieten en ook waar echte participatie plaatsvindt. Naar welke straten kijken we? Een netwerk van eindeloze trappen, een snelweg naar de toekomst? Een stille plattelandsweg, een lelijk achterafstraatje? Een spinnenweb van rotondes, een labyrint van doodlopende wegen? Wie zit er vast op het trottoir, wie snelt er weg op de snelle rijstroken? Waar eindigen wegen, waar beginnen nieuwe?

Het is aan u: ga mee met de organisatoren op tocht. Het onderwerp van dit jaar is Restart! – The Streets of Europe.

 

Deze call nodigt kandidaten uit om zich te focussen op de Europese burgers, hun leefwereld en hun prioriteiten. De dingen die ze koesteren, de dingen die ze verachten. Hun grootste angst en grootste verwachtingen en hoop.

Winner

Het aanbod

  • Alle finalisten krijgen een prijs van 1.000 euro
  • De Eerste Prijs: 1.000 euro bovenop de prijs van de finalist
  • De wedstrijd staat open voor iedereen. Deadline voor inzendingen (eerste ronde) is 6 december 2020. Let op de algemene voorwaarden

Voorwaarden

Finalisten zullen worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking in het Belgisch Stripcentrum in Brussel, in juni 2021. Hun werken zullen zowel te zien zijn in een gedrukte stripuitgave als op een internationale reistentoonstelling.

Jury

Inzendingen worden beoordeeld door een internationale jury, bestaande uit striptekenaars Lucie Lomová en Judith Vanistendael, directeur van het Lakes International Comic Festival Julie Tait en curator / producent / scenarioschrijver Kalle Hakkola.

Alle nuttige info vindt u op: https://fnf-europe.org/2020/10/22/new-call-for-comics-animate-europe-vol-5-now-open-for-entries/ 

Friedrich Naumann Foundation

De Friedrich Naumann Foundation wil “actief het politieke debat bevorderen en innovatieve liberale benaderingen en oplossingen ontwikkelen. Een levendige dialoog is gebaseerd op tolerantie en wederzijds begrip. Onze activiteiten zijn erop gericht deze basiswaarden te promoten door middel van interculturele uitwisseling. Onze projecten fungeren als liberale platforms voor de wereldwijde partners van de Stichting om kwesties van de Europese agenda te bespreken.”

Winner