Wordt verwacht: Stripgids #8

Je bent hier:  Home » Nieuws » Wordt verwacht: Stripgids #8

Stripgids blikt met het najaarsnummer opnieuw in de coulissen van het stripbedrijf. Al worden stripmakers gefêteerd en geprezen als ‘creatieve ondernemers’ en uithangborden van de met Vlaamse klei geboetseerde kunst, de realiteit ziet er net iets anders uit. Zo leert De Geweigerden, het ontluisterende katern van Steven Dupré.

Dupré is vooral in de Franstalige wereld bekend van de razend populaire reeks ‘Kaamelott’ (oorspronkelijk een televisiereeks en daarna herwerkt tot strip en film), een hedendaagse en humoristische kijk op de legende van koning Arthur. In 2011 won Dupré de Bronzen Adhemar, de belangrijkste stripprijs van Vlaanderen. Ondanks al die adelbrieven heeft Dupré – en met hem talloze collega’s – iets weg van een venter, die enorm veel tijd en moeite moet stoppen in het deur aan deur leuren met zijn projecten,. Zijn katern is een scherpe en bijwijlen verbijsterende getuigenis in een dertigtal staties van hoe het eraan toegaat in de wereld van de strip.

Stripgids mikt hoog; de cover is telkens weer een representatief visitekaartje

Stripgids mikt hoog; de cover is telkens weer een representatief visitekaartje. Na de coronacover van de grensverleggende Britse stripmaker Dave McKean voor Stripgids #7 was de Amerikaan Chris Ware bereid een dubbele cover te maken. Andermaal pleit het voor het “mooiste stripblad van Europa” (dixit de Volkskrant) dat deze wereldberoemde stripmaker zijn naam opvallend met Stripgids wil verbinden.

Inhoudstafel Stripgids #8

Welkom in de schatkamer van Stripgids #8, met deze kostbaarheden:

 • Strips zijn een spiegel van de tijd waarin ze gemaakt worden. Het kan dan ook niet verwonderen dat strips over, van en met LGBTQI+-auteurs en thema’s steeds zichtbaarder en talrijker worden, ook bij ons in de Lage Landen.
 • We onthullen hoe goed de jonge Willy Vandersteen naar het werk van zijn werkgever en collega Hergé heeft gekeken. Plagiaat, of eerder inspiratie? De gelijkenissen in tal van avonturen van ‘Suske en Wiske’ en de gekuifde held zijn alleszins treffend.
 • De Brits-Amerikaanse cultauteur Neil Gaiman is op 10 november 60 geworden. Reden genoeg voor een terugblik op zijn stripwerk.
 • Hoe hebben drie jonge masters in het Beeldverhaal hun opleiding tot stripmaker aan LUCA School of Arts in Brussel ervaren? En willen ze nog steeds strips maken? Brecht Du Chau, Miel Vandepitte en Helene Lespagnard nemen geen blad voor de mond.
 • Daarbij aansluitend: Pieter Geenen (o.a. Vrij Nederland en Trouw) zorgt in het edito voor een originele kijk op het beroep van stripmaker.
 • Nog meer buitenlandse strips, met een dossier over de Zuid-Afrikaanse stripscene. Die is geworteld in de traditie van bijtende cartoons en satire, en evolueert vandaag met rasse schreden.
 • Wat hebben strips en tattoos met elkaar gemeen? En waarom zijn tattoos zijn populairder dan ooit? Tattoo-expert Henri Beunders doet een gooi, met kennis van zaken, uiteraard.
 • Geen strips zonder merchandising? Van frituurvet, koekjes tot en met figurines: kunnen alle stripfiguren zomaar vermarkt worden? Er schuift wat op dat vlak.
(c) Steven Dupré
 • Dit nummer brengt ook een nieuwe rubriek voor het voetlicht. In ‘Ter illustratie’, stellen we het werk van een veelbelovende Vlaamse illustrator (m/v) voor. Benjamin Leroy bijt de spits af.
 • In Nederland blaast de kwaliteitsuitgeverij Sherpa 30 kaarsjes uit. Uitgever Mat Schifferstein blikt terug en vooruit. Nog een jubileum bij onze noorderburen is dat van het knotsgekke, Sturm und Drang-collectief Lamelos, dat zich wild maar beslist naar het feest van 25 jaar tekent.
 • Het derde jubileum van dit jaar: de populaire reeks ‘Storm’ is 45 jaar geworden. Uitgever Rob van Bavel doet een (wel heel bijzonder) boekje open over het wel en wee van deze geliefde scifi-fantasyreeks met Storm, Roodhaar en Nomad in de hoofdrollen.
 • Uitgeefster Chris Mokken (Scratch Books) geeft haar oprechte en met humor gemarineerde levenslessen in de rubriek Volg de gids.
 • Een Europees Commissaris is ook maar een mens, zo blijkt. Didier Reynders vertelt over welke strips hij leest, en hoe hij strips ook politiek inzet.
 • Traditiegetrouw belichten we ook een aspect van het rijke striperfgoed van de Lage Landen. In dit nummer brengen we in ‘De Oertijd’-rubriek het verhaal van de bekende Nederlandse cartoonist Peter van Straaten.
 • Druktechniek ‘cutout’ vergt een gargantueske dosis toewijding en geduld. Toch zijn er stripmakers die deze gebruiken. Met verbluffende resultaten. Rubriek Techniek biedt alweer een mooie verrassing.
 • Een kijk op de wondere wereld van de stripgrammatica biedt Pascal Lefèvre in de rubriek Pars Pro Toto. Dit keer zoomt hij in op het tijdsverloop binnen een strippagina, met een wonderlijk voorbeeld van Régis Franc.
 • Frank Pé, bekend van onder meer de zachtmoedige held ‘Ragebol’ en zijn bewerking van Winsor McCay’s ‘Little Nemo in Slumberland’ leidt de lezer rond in zijn atelier in Andenne.
 • Heel wat strips worden vertaald, uit bijvoorbeeld het Frans, het Engels en Duits. Daar valt heel wat over te vertellen, zo blijkt.
 • Nergens ter wereld worden strips zo gretig gelezen als in Zuid-Korea en Japan. Webtoons – strips die al scrollend op de smartphone worden gelezen – rukken ook op in België en Nederland. Een interview met Marissa Delbressine en Coco Ouwerkerk geeft een idee wat het is om dit soort strips te maken en wat hen onderscheidt van de ‘klassieke’ strip.
 • Wilbert Plijnaar werkte als story artist bij onder meer Warner Bros, Dreamworks en Disney. En schreef en schrijft ook de scenario’s van geliefde reeksen als ‘Sjors en Sjimmie’ en ‘Claire’. Een kijk op zijn rijke carrière.
 • Ten slotte besteden we ook op een originele wijze aandacht aan de winnaar van de Bronzen Adhemar 2020, Charel Cambré. (Pro memorie: Charel had in Stripgids #5 het centrale katern).
 • Met nieuw werk van Ward Zwart, Pieter Geenen, Barry Windsor-Smith, Ugo Bienvenue, Kim, Charel Cambré, Luc Cromheecke, Marc Legendre, Brecht Du Chau, Miel Vandepitte en Helene Lespagnard.

Stripgids #8 ligt vanaf 10 december in de winkel. De abonnees krijgen daarvoor het blad thuisgestuurd.