Kijktip: ‘Bait’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Kijktip: ‘Bait’

Trouwe bezoekers van deze website weten dat we hier soms zaken presenteren die niet strikt tot ‘de strip’ behoren. Het loont vaak de moeite om over de muurtjes te kijken, en inspirerende zaken verder te verkennen. Onder het motto ‘weg met het hokjesdenken’. We signaleren u hier graag de bijzondere, Britse film Bait.

Het woest originele Bait van regisseur Mark Jenkin was afgelopen jaar een indie-hit in het Verenigd Koninkrijk en won recent nog de BAFTA voor beste Britse debuut. Jenkin maakte deze film over het vissersleven in het zuidelijke Cornwall op 16mm met een opwindbare Bolexcamera. Hierdoor is het geluid apart opgenomen en gedubd, wat de film een prachtig klassieke feel van de jaren ’40 ‘slice of life’-cinema geeft. Toch behandelt Jenkin moderne thema’s zoals gentrificatie en verlies van identiteit in een steeds homogener wordende wereld.

Jenkin behandelt moderne thema’s zoals gentrificatie en verlies van identiteit in een steeds homogener wordende wereld

Bait

Nadat ’tourists go home!’-bordjes in metropolen als Berlijn en Barcelona te zien waren, duiken ze volgens Mark Jenkins korrelige zwart-witdrama nu ook in kleine vissersstadjes in Zuidwest-Engeland op. Twee broers zien met lede ogen toe hoe hun ouderlijke huis in een pittoreske Airbnb verandert, Londense yuppies met hun Land Rovers alle parkeerplaatsen inpalmen en hoe ze zelfs hun plek aan de toog verliezen aan dronken toeristen op kroegentocht. De Britse indie-regisseur toont de groeiende agitatie van de twee zeebonken in een tactiele stijl die meer bij oude B-horror past dan bij een film over een pittoreske havenstad. Jenkin wil met zijn excentrieke drama dan ook geen extra toeristen naar Cornwall lokken, maar avonturiers verleiden om zich aan zijn hypnotiserend experiment over te geven.

Nog tot 27 november kunt u gratis naar Bait kijken, via deze link. Deze vertoningsreeks gebeurt in samenwerking met Monokino.