Tobias Schalken genomineerd voor stripprijzen Angoulême

Je bent hier:  Home » Nieuws » Tobias Schalken genomineerd voor stripprijzen Angoulême

Vorige week raakte bekend dat Eldorado van Tobias Tycho Schalken is opgenomen in la Sélection Officielle du Festival International de la Bande Dessinée d’Angoulême. Anders gezegd: de shortlist voor de grote prijzen van het stripfestival van Angoulême 2021. 

De winnaars worden bekendgemaakt op vrijdag 29 januari 2021. Het festival is wegens corona in januari 2021 uitsluitend een online event. Het jaarlijkse publieksfestival wordt uitgesteld naar 24-27 juni 2021. Eldorado komt in aanmerking voor één van de volgende prijzen:

  • Le Fauve d’Or (Beste album) / Le Fauve d’Angoulême / PrixSpécial du Jury (jury-prijs)
  • Le Fauve d’Angoulême / PrixRévélation (nieuwe auteurs)
  • Le Fauve d’Angoulême / Prix del’Audace (experimenteel en vernieuwend werk) 

De motivatie, en français: “Artiste aux multiples talents, Tobias Tycho Schalken associe de courtes bandes dessinées et diverses oeuvres d’art qui les prolongent, mêlant sculptures, installations et peintures. Il donne ainsi naissance à un ouvrage singulier qu’il appartient au lecteur d’habiter à sa guise sans jamais se voir imposer par l’auteur sa propre vision du monde.”

En in het Nederlands klinkt dat zo: “Tobias Tycho Schalken is een multi-talent. Hij combineert korte strips met andere kunstvormen, en breidt zo zijn verhalen uit door ze te combineren met sculpturen, installaties en schilderijen. Hij bouwt zo aan een uniek oeuvre, waar hij de lezer in alle vrijheid toelaat nieuwe lagen en
eigen interpretaties aan zijn verhalen toe te voegen.”

“Een lezer voelt dat er iets gebeurt tussen tekst en beeld, tussen schilderijen en strips.”

Wij mochten Eldorado voorpubliceren in Stripgids #2. Vorige week publiceerden onze collega’s van de 9ekunst een interview met Schalken. Dat vindt u via deze link.

 

 

Eldorado (c) Tobias Schalken