‘Buck’ wint 5de Literaire Prijs Prins Alexander van België

Je bent hier:  Home » Nieuws » ‘Buck’ wint 5de Literaire Prijs Prins Alexander van België

Eerder deze week raakte bekend dat Buck van Frédérik Van den Stock de 5de Literaire Prijs Prins Alexander van België in de wacht sleepte. 

H.K.H. prinses Léa van België wil met de oprichting van een jaarlijkse literaire prijs hulde brengen aan haar echtgenoot. De prijs wordt traditiegetrouw rond de 29e november worden uitgereikt, de dag waarop hij overleed.

 Z.K.H. prins Alexander was een gepassioneerd lezer van alle genres, zij het vooral van werken over historische of wetenschappelijke onderwerpen. Deze literaire prijs wordt georganiseerd door het Hulpfonds Prins en Prinses Alexander van België. Er worden twee prijzen uitgereikt, een voor een Franstalig essay en een voor een Nederlandstalig.

 •  In 2012 stond de eerste Literaire Prijs Prins Alexander in het teken van het historische of filosofische essay met betrekking tot de geschiedenis of het erfgoed van België.
 • De 2de Literaire Prijs werd uitgereikt in 2014 met als thema : een wetenschappelijk essay met hoge vulgariserende waarde in het medische domein.
 • In 2016, had de 3de Literaire Prijs voor onderwerp ‘Het Jeugdboek’.
 • De 4de literaire Prijs Prins Alexander van België had als thema het detectiveroman.
 • In 2020 heeft de 5de literaire Prijs als thema het stripverhaal voor volwassenen in het Nederlands of in het Frans, geschreven en/of getekend door een Belg en uitgegeven door een Belgische uitgeverij.

Omwille van de gezondheidscrisis kwamen de twee jury’s op donderdag 26 november 2020 bijeen via een videoconferentie met HKH Prinses Léa van België. De Nederlandstalige jury bestond uit:

 • Roel Daenen, hoofdredacteur Stripgids
 • Willem De Graeve, medewerker bij het Belgische Stripmuseum
 • Kurt Morissens, stripexpert
 • Marjan Temmerman, journalist VRT, stripliefhebster

Hier kan je een leuke quote zetten. Heb je hem niet nodig? Dan kan je met je muis over deze tekst gaan en op het groene vuilbakje klikken.

De Franstalige jury bestond uit: 

 • Mélanie Andrieu, Responsable des expos et de la conservation au Centre Belge de la Bande Dessinée
 • Thierry Bellefroid, Journaliste littéraire à la RTBF et écrivain, spécialiste BD
 • Frédéric Ronsse, Créateur de la Librairie « Brüsel », Directeur de la Librairie Flagey
 • Michel Visart, Journaliste, passionné de BD 
Bouvaert (c) Simon Spruyt

De Winnaars

“We zijn erg blij en trots dat we 18 Franstalige en 8 Nederlandstalige strips hebben ontvangen. Het is een groot succes voor de Literaire Prijs Prins Alexander van België. En de leden van de jury stonden onder de indruk van de kwaliteit van de gepresenteerde werken. De keuze van de winnaars was moeilijk ”, legt HKH prinses Léa van België uit. “We zijn zo blij om enkele zeer getalenteerde Belgische auteurs op hun recht te laten komen”.

De winnaar van de Nederlandstalige Literaire Prijs is:
Frédérik Van den Stock met “Buck, de eerste man op aarde”, bij Oogachtend.

Onze keuze hield rekening met zowel de vormgeving, als het scenario en de tekeningen.Buck behaalde het beste resultaat, en werd algemeen beschouwd als een stevig boek. Enerzijds is het met zijn prachtige, verrassende tekeningen heerlijk om te doorbladeren, maar het is tevens een inkijk op de hedendaagse maatschappij.Het doorloopt inderdaad de wereldgeschiedenis, maar omwille van de humor en het ware talent van de schrijver is het allesbehalve saai. Esthetische gezien is het een fijn verhaal, maar het is ook een boek waarmee men hardop kan lachen !

2de  ex-aequo o Joris Mertens met Béatrice en Simon Spruyt met Bouvaert , Elegie voor een ezel bij Ballon Media – Standaard Uitgeverij. En Olivier Schrauwen met Portret van een zuipschuit, bij Dupuis -Standaard Uitgeverij

De winnaars (ex-aequo) van de Franstalige Literaire Prijs zijn:
Vincent Zabus voor Incroyable ! bij Dargaud en Simon Spruyt voor Bouvaert, Elégie pour un âne, bij Casterman.

“Incroyable” verblufte de juryleden. Het voldoet perfect aan de vier criteria: creatief, origineel, innovatief en favoriet. Er is een aspect De Kleine Prins die op planeet Brussel belandt. Het behandelt onderwerpen die diepgaand kunnen zijn. Dit boek kan worden gelezen door elk publiek, alle generaties, en laat niemand onverschillig! Wat een talentvolle verhalenverteller.

Bouvaert, Elegie pour un âne is een heel Belgisch-Vlaams werk dat zich afspeelt tijdens de renaissance.  Via het verhaal van een denkbeeldige schilder herontdekt men de kunstwereld en wordt op subtiele wijze de relatie tussen kunst en sponsors in het licht gestelt. Simon Spruyt is een complete auteur. Deze twee boeken werden door de vier juryleden zeer geprezen om hun zeer hoge kwaliteit, zowel qua schrift als qua tekeningen.

De twee Franstalige winnaars delen de 2.000 euro en de Nederlandstalige winnaar ontvangt 2.000 euro.