In memoriam: Jean ‘Vrrrroaaaaarr’ Graton

Je bent hier:  Home » Nieuws » In memoriam: Jean ‘Vrrrroaaaaarr’ Graton

Jean Graton, bedenker van de stripverhalenserie ‘Michel Vaillant’, die gewijd was aan de autosport, is donderdag overleden. Dat melden zijn familie en de Stichting Jean Graton in een gezamenlijk persbericht. De Franse tekenaar die naar België emigreerde is “in alle vrede heengegaan in Brussel, omringd door zijn naasten.”

Graton creëerde de ‘Michel Vaillant’-serie in 1957. Hij vertelde verschillende generaties lezers over alle aspecten (technisch, sportief en menselijk) van het race-avontuur. De avonturen van de stripheld inspireerden velen. “Verscheidene lezers van Michel Vaillant zijn zelf racepiloot geworden of formule 1-journalist, zelfs bij de allergrootsten”, beklemtonen mensen die hem goed kenden.

De avonturen van de stripheld inspireerden velen.

Graton was ook bekend voor zijn illustraties in de krant Les Sports, “De verhalen van oom Wim” in het weekblad Robbedoes en zijn covers en volledige verhalen in het rivaliserende weekblad Kuifje.
De tekenaar kreeg verschillende onderscheidingen in zijn land van herkomst (Commandeur in de Orde van Kunsten en Letteren) en in zijn nieuwe land (Ridder in de Orde van Leopold II).

Michel Vaillant (c) Graton