De winnaars van Angoulême 2021

Je bent hier:  Home » Nieuws » De winnaars van Angoulême 2021

Het Festival international de la bande dessinée van Angoulême maakte gisteren de laureaten dit jaar bekend. Zij het achter gesloten deuren, zonder publiek. Geen echt feestje dus: u weet waarom. De fysieke versie van het meest prestigieuze stripfestival van Europa is verzet naar de zomer. Geen koude, druilerige toestanden dit jaar, maar – als alles goed gaat – een zonovergoten editie. De Fauve d’or, werd afgeschoten door The Hunting Accient / L’Accident de chasse van de Amerikanen David L. Carlson en Landis Blair.

De jury van de 48e editie van het festival werd voorgezeten door de welbekende Benoît Peeters, stripcriticus, -theoreticus en -scenarist van beroep. The Hunting Accient is een klepper, in meer dan één opzicht. Om te beginnen is er de omvang: 450 pagina’s, alstublieft.

Based on true facts beschrijft The Hunting Accident een bijzondere vriendschap, in een gevangenis. Een vriendschap tussen de vader van een vriend van de scenarioschrijver, Matt Rizzo, en Nathan Leopold. Dat was een student uit de betere wijken van Chicago, en tot een levenslange gevangenisstraf was veroordeeld voor een misdrijf waarin vergiftigde make-up de hoofdrol speelde. Een eeuw terug was het een van de causes célèbres in de Amerikaanse media midden van de jaren twintig markeerde.  The grandmaster of suspense, Alfred Hitchcock, maakte er in 1948 een film over, Rope.

In een open brief die door meer dan 700 scenaristen en tekenaars is ondertekend werd eerder deze week opgeroepen om het stripfestival links te laten liggen.

Het palmares van 2021

 • Fauve d’or du meilleur album: L’Accident de chasse, van David L. Carlson et Landis Blair (Sonatine)
 • Fauve spécial du jury: Dragman, van Steven Appleby (Denoël Graphic)
 • Fauve de la série: Paul à la maison, van Michel Rabagliati (La Pastèque)
 • Fauve de l’audace: La Mécanique du sage, van Gabrielle Piquet (Atrabile)
 • Fauve révélation: Tanz !, van Maurane Mazars (Le Lombard)
 • Fauve du patrimoine: L’Eclaireur, van Lynd Ward (Monsieur Toussaint Louverture)
 • Fauve prix du public: Anaïs Nin, sur la mer des mensonges, van Léonie Bischoff (Casterman)
 • Fauve polar: Gost 111, van Mark Eacersall, Henri Scala et Marion Mousse (Glénat)
 • Fauve BD alternative: The Thick Book of KUTI (KUTIKUTI)
 • Prix René-Goscinny du scénario: Loo Hui Phang pour Black-out, met Hugues Micol (Futuropolis)
 • Fauve prix Jeunesse 8-12 ans: Le Club des amis, de Sophie Guerrive (2024)
 • Fauve prix Jeunesse 12-16 ans: Middlewest : Anger – tome I, van Skottie Young en Jorge Corona (Urban Comics)
 • Fauve des lycéens: Peau d’homme, van Hubert en Zanzim (Glénat).
 • De Grand Prix 2021 wordt uitgereikt tijdens het 48ste Festival van Angoulême (24-27 juni).
L’Accident de chasse

Aangekondige boycot

Het is nog maar de vraag of deze editie zal plaatsvinden. Er hangt namelijk een boycot in de lucht. Vorig jaar hadden een bonte verzameling van  stripscenaristen en -tekenaars de noodklok geluid. Ze kloegen de financieel nijpende situatie aan waarin velen zich bevonden (en bevinden), nota bene in het grootse ‘stripjaar’ dat de Franse overheid op getouw heeft gezet. De Franse president Macron beloofde steun, maar volgens de stripsector is daar weinig van in huis gekomen. In een open brief die door meer dan 700 scenaristen en tekenaars is ondertekend werd eerder deze week opgeroepen om het stripfestival links te laten liggen.

Wordt vervolgd.