Stadstekenaars tekenen Rotterdam in tijden van corona

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stadstekenaars tekenen Rotterdam in tijden van corona

De Rotterdamse Stadstekenaars Erico Smit en Gwen Stok vangen de coronatijd in beeld. Ieder jaar worden er drie stadstekenaars gekozen door CBK Rotterdam en Stadsarchief Rotterdam. In maart worden drie nieuwe stadstekenaars voor het jaar 2021 gekozen. Een stadstekenaar probeert de tijdsgeest van Rotterdam te vertalen naar beeld. Dan kunnen we over honderd jaar zien hoe het Rotterdam van 2021 eruit zag. 

Afgelopen jaar werd Erico Smit, samen met twee andere tekenaars, gekozen om Rotterdam te tekenen. In maart moest hij echter de boeg omgooien, want opeens moesten Rotterdammers anderhalve meter afstand houden en ging ons land in lockdown. Hoewel hem wel nadrukkelijk werd gevraagd of hij de coronatijd wel wilde vastleggen, stemde Erico daar vrijwel meteen mee in. “Ik was het sowieso wel gaan vastleggen”, benadrukt hij. “Ik ben juist enorm gegroeid door deze opdracht. Ik ben anders gaan kijken naar hoe ik mijn verhaal wil vertellen.”

Gwen Stok werd juist in december speciaal gevraagd om de harde lockdown vast te leggen. Dat zou eerst een tijdelijk project zijn, omdat de strenge maatregelen maar tot januari zouden duren. Inmiddels lijkt het project een langere tijd in beslag te gaan nemen. “Het raam heeft een soort nieuwe functie gekregen”, vertelt Gwen. “Kinderen die hun opa en oma gedag zeggen door het raam, mensen die hun steun naar het zorgpersoneel betuigen op het raam, ik wilde het raam een duidelijke rol laten spelen in mijn beeldverhaal.” Ze maakt een kort verhaal wat weg heeft van een graphic novel en vroeg Rotterdammers foto’s vanuit hun ramen te maken ter inspiratie.

“Kinderen die hun opa en oma gedag zeggen door het raam, mensen die hun steun naar het zorgpersoneel betuigen op het raam”

Voor inspiratie gebruikt Erico een Go-Pro camera. Hij gaat daarmee op zijn fiets op pad en probeert zo verschillende tableaus van het stadsleven anno 2021 tegen te komen. Daar zijn verschillende scènes uitgekomen die hij heeft vertaald naar illustraties.

In december zou het werk van Erico en de andere stadstekenaars vertoond worden in de Kunsthal. Dat kon helaas door de coronamaatregelen niet doorgaan en is sindsdien meerdere keren verzet. Hij hoopt nu zijn werk aan het eind van het jaar te kunnen exposeren.

Stadstekenaar Rotterdam

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Bekijk de website van het Stadsarchief Rotterdam (https://stadsarchief.rotterdam.nl/over-ons/nieuwsoverzicht/presentatie-werk-stadstek). Er is trouwens ook een interessante call, zie https://www.cbkrotterdam.nl/nieuws/rotterdamse-stadstekenaars-2021-gezocht/ – reageren voor 15 maart is de boodschap!

Of volg de voortgang via de social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat