Expotip: De wondere wereld van Stef

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expotip: De wondere wereld van Stef

Het Stadsmus Hasselt en KADOC-KU Leuven bewaren ruim 800 tekeningen van de illustrator-cartoonist Stef Vanstiphout (1931-1995). Samen bieden ze in een tentoonstelling in Het Stadsmus een ongeziene kijk achter de schermen van een illustrator, schipperend tussen behoedzame uitgevers en eigen creativiteit.

Nu is de naam van Stef Vanstiphout slechts bekend bij enkelen, maar in zijn ‘hoogdagen’ was Stef een veelgevraagd illustrator van Vlaamse jeugdboeken. In de jaren zestig en zeventig heeft iedere lezende jongeling wel een boek met een cover en tekstillustraties van Stef in zijn handen gehad. “Zonder twijfel is Stef Vanstiphout een van de peetvaders van de hedendaagse jeugdboekillustratie in Vlaanderen én België. Zijn unieke veelzijdigheid en zijn drang naar vernieuwing maken hem tot dé missing link tussen de brave traditie uit de jaren 1950 en de internationale toppers vanaf de jaren 1990”, aldus curator Frank Huygens.

Geboren en getogen in Hasselt borrelt zijn tekentalent snel op aan de École Saint-Luc in Luik. Nauwelijks zeventien jaar oud slaagt hij erin om de jongste tekenende medewerker van het stripweekblad Robbedoes te worden. Vanaf het midden van de jaren 1950 kan hij vanuit zijn nieuwe stek in Antwerpen aan de slag in verschillende uitgeverijen met een lange rij jeugdboeken van 1956 tot 1981 tot gevolg. Moeiteloos past hij zijn stijl aan de uitgeverij en het doelpubliek aan.

In de jaren zestig en zeventig heeft iedere lezende jongeling wel een boek met een cover en tekstillustraties van Stef in zijn handen gehad.

Van meet af aan ontpopt Stef zich bovendien als een virtuoze karikaturist. Eind 1957 kan Stef terecht bij het satirische tijdschrift ’t  Pallieterke, bekend als “weekblad voor mensen met een goed hart en een slecht karakter”. Met een minzame grimlach tekent hij hier onafgebroken duizenden cartoons en illustraties … tot 1981, wanneer hij zijn pen noodgedwongen moet neerleggen. De symptomen van jongdementie tekenen zich steeds meer af. Hij overlijdt op 9 augustus 1995, 64 jaar oud, in een verzorgingsinstelling in Mortsel.

(c) Stef Vanstiphout

Naast het (gratis) bezoek aan de tentoonstelling in Het Stadsmus kunt u het werk van Stef verder ontdekken in een webexpo op kadocerfgoed.be en een kleine publieksvriendelijke publicatie in de reeks KADOC/EXPO.

Alle info vindt u hier: https://kadoc.kuleuven.be/3_onderzoek/33_onzeonderzoeksoutput/tentoonstellingen/2021/tt_2021_02_Stef_Vanstiphout