Gerben Valkema wint de Stripschapprijs 2021

Je bent hier:  Home » Nieuws » Gerben Valkema wint de Stripschapprijs 2021

Door de Stripschapprijs 2021 aan Gerben Valkema (Ulrum, 1980) toe te kennen, zet de organisatie een van de populairste Nederlandse stripmakers van het moment in het zonnetje. Met zijn veertig lentes is hij ook één van de jongste winnaars uit de geschiedenis van deze belangrijke Nederlandse stripprijs.

Het mag bekend zijn dat Gerben zijn naam en faam dankt aan een klein en brutaal stripmeisje dat luistert naar de naam Elsje. Bijna vijftien jaar lang al maakt zij de pagina’s van diverse kranten en stripblad Eppo onveilig. Als een ongeleid projectiel heeft zij lak aan gezag en de gevestigde orde. Of Gerben dit ook heeft, is niet bekend…

 Dankzij de grote Jan Kruis en leermeester Daan Jippes heeft Gerben een meer dan gedegen stripscholing genoten. Koppel hier een fikse dosis talent aan vast en je krijgt een stripmaker die bij jong en oud tot de verbeelding spreekt.

Hier kan je een leuke quote zetten. Heb je hem niet nodig? Dan kan je met je muis over deze tekst gaan en op het groene vuilbakje klikken.

Denk bijvoorbeeld ook aan Kik. Door de grappen van de stoere stripkikker heeft Gerben de juiste snaar weten te raken bij jonge lezers en laat zo een nieuwe generatie kennis maken met het medium strips, iets wat heden ten dagen bijna een zeldzaamheid is.

Het stripwerk van de Haarlemse striptekenaar heeft zijn uitwerking niet gemist. Naast Elsje en Kik is hij verder actief als tekenaar voor het oudste en vrolijkste stripblad van Nederland, Donald Duck. Maar hij weet ook raad met de grote striphelden der aarde. Of het nu gaat om Asterix, Guust Flater of Suske en Wiske, Gerben draait er zijn tekenpen niet voor om en heeft hierdoor vele lachers op z’n hand.

Gepokt en gemazeld met lef, frisheid en een flinke dosis ironie heeft Gerben zijn stempel weten te drukken op de strip in Nederland. Het Stripschap is verheugd om hem op De Stripdagen, die eind van het jaar worden georganiseerd, de achtenveertigste Stripschapprijs uit te reiken.

De hele Stripgids-ploeg feliciteert Gerben van harte!

Meer info: https://www.stripschap.nl/pages/het-stripschap/schapnieuws.php

 

 

Willy Vandersteenprijs voor Elsje