De Vleesvrije Stad (in 10 jaar)

Je bent hier:  Home » Nieuws » De Vleesvrije Stad (in 10 jaar)

Hoe willen we in de toekomst met andere dieren omgaan? ‘De vleesvrije stad (in 10 jaar)’ is een actueel en tegendraads boek met beeldverhalen van 17 tekenaars en schrijvers. Gemaakt in het afgelopen Corona-jaar, rondom een gedurfd en hoopvol toekomstperspectief: een wereld zonder dierenuitbuiting.

Tekenaars met een missie

Begin vorig jaar zou Mark Schalken een lezing geven over dierenrechten en kunst. Toen dat vanwege corona niet doorging, benaderde hij verwante tekenaars en schrijvers: zullen we een boek maken over dit actuele onderwerp? Met getekende verhalen kunnen we een visueel, uitdagend toekomstbeeld oproepen voor een breed publiek.

Zij organiseerden het project vanuit het Huis van Betekenis, podium voor tekencultuur in Utrecht. Fondsen waren enthousiast en gaven geld: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Pictoright Fonds, en de Iona Stichting.

Vanaf de zomer kwam de groep met 17 mensen bij elkaar – eerst écht en dan via Zoom. Ze bedachten een getekend stappenplan: tien jaren in tien beeldverhalen. En ze gingen aan de slag: jong tekentalent en ervaren stripmakers, geholpen door schrijvers en filosofen die meedachten.

Kunnen we vervolgens betere relaties opbouwen – met andere dieren, met de aarde en met onszelf?

Stel je voor…

Stel je voor: over tien jaar is heel Nederland gestopt met het eten van vlees en is het gedaan met de dierenindustrie. Met dit visioen voor ogen maakten we verhalen met vele hoofdrolspelers. Van een Brusselse politica tot een kip in Paramaribo. Tien verhalen over tien jaren en evenzovele dilemma’s. Stadse actievoerders, veeboeren die stoppen, het offerfeest, een rechtszaak tegen een slachthuisdirecteur, de vraag hoe je dieren burgerrechten geeft. Het lukt allemaal niet zonder slag of stoot. Maar stapsgewijs blijken we de dierenuitbuiting te kunnen stoppen. Kunnen we vervolgens betere relaties opbouwen – met andere dieren, met de aarde en met onszelf? In het slotverhaal (van Stripschapprijs-winnaar Typex) ontmoeten we de bejaarde Greta Thunberg en haar kater Sjors. Hoe vergaat het hen in 2084?

De Vleesvrije Stad

De dummie is af!

Na driekwart jaar hard werken zijn alle verhalen nu af. Het subsidie-geld is ook op. Maar het tussendoel is bereikt: een kloeke dummie met een mix van toegankelijke strips en experimentele beeldverhalen.

Om hiervan het boek te maken waarvan ze dromen – en een breed publiek te bereiken – hebben ze nu jouw support nodig.
Doneer via Voordekunst.nl en maak dit boek mee werkelijkheid. Alle info vind je op https://www.voordekunst.nl/projecten/11837-de-vleesvrije-stad-in-10-jaar/

Onze gewaardeerde collega’s van Pulp deLuxe publiceerden een interessant artikel over het project, zie https://www.pulpdeluxe.be/grensgebied-vleesvrije-stad/