Fintro lanceert drie nieuwe cultuurprijzen

Je bent hier:  Home » Nieuws » Fintro lanceert drie nieuwe cultuurprijzen

Een positief signaal in deze sombere tijd voor de cultuursector: met de Fintro Prijzen supporting young artists worden er in een klap drie nieuwe prijzen gecreëerd die zich specifiek richten tot jonge kunstenaars. Het gaat om een van de hoogste bedragen die in België ooit voor cultuurprijzen werden samengebracht: er zal jaarlijks maar liefst 76.000 euro verdeeld worden, over drie categorieën. Ook stripmakers komen in aanmerking!

Er komt een Fintro supporting young artists prijs voor Literatuur, voor Beeldende kunsten en Fotografie en voor Film, Dans en Theater. De leeftijdsgrens voor deelname is 32 jaar. 

Volgens Luc Keppens, CEO van Fintro, sluit dit nieuwe initiatief naadloos aan bij de maatschappelijke rol van de bank. “De cultuursector vaart vandaag door heel woelig water”, aldus Luc Keppens. “Onze theaters, musea, filmindustrie zijn in moeilijkheden. Het is extra pijnlijk voor jonge, beginnende kunstenaars die hun boekproject, hun choreografie, hun eerste tentoonstelling uitgesteld of geannuleerd zien worden als gevolg van de pandemie. Het is belangrijk dat niet alleen de overheid maar ook particuliere initiatieven de kunstwereld ondersteunen.  We willen hoop en positieve energie geven voor de toekomst.”

‘Kunstenaars zorgen voor verbinding in de maatschappij. Ze zorgen voor nieuwe perspectieven, voor creativiteit, voor diversiteit, voor menselijke warmte.  Dat zijn waarden die we als bank actief willen ondersteunen.’  Luc Keppens, CEO Fintro

 

“Het is belangrijk dat niet alleen de overheid maar ook particuliere initiatieven de kunstwereld ondersteunen.  We willen hoop en positieve energie geven voor de toekomst.”

Initiatiefnemer voor deze nieuwe cultuurprijzen is schrijver Toni Coppers. Hij werkte de afgelopen maanden aan de organisatie en het samenstellen van de verschillende jury’s en ambassadeurs.

Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, beeldend kunstenaars Hans Op de Beeck en Koen Vanmechelen, schrijver Jeroen Olyslaegers, cineasten Jean-Pierre en Luc Dardenne en actrice en theatermaakster Sachli Gholamalizad zullen dit initiatief de nodige weerklank geven.

Coppers: “We willen er oprecht voor zorgen dat het niet alleen om een wedstrijd gaat. De uiteindelijke winnaar moet onze cultuursector in het algemeen zijn en al die jonge, veelbelovende kunstenaars en artiesten. We gaan hen niet alleen een flinke duw in de rug geven maar hen ook aanmoedigen om hun passie als schrijver, scenarist, danser, schilder of beeldhouwer ten volle te kunnen verderzetten en niet op te geven. Om ook in deze tijden schoonheid te blijven creëren.”

Dagobert Duck

Meer community dan competitie

Die nadruk op de cultuursector in zijn geheel weerspiegelt zich ook in de aanpak van de nieuwe prijzen. Kandidaten kunnen zich namelijk niet zelf nomineren. De organisatie doet de komende maanden een appel op het brede netwerk van culturele organisaties en instellingen, op musea en academies en op de gespecialiseerde pers om kandidaten voor te dragen. In juni en september komen de jury’s samen om de laureaten te kiezen. De uitreiking op donderdag 21 oktober moet dan een feestelijke cultuuravond worden.

Welke jonge schrijver of scenarist, welke kunstenaar of regisseur, welke fotograaf, danser of choreograaf springt er volgens u uit? Van wie kunnen we nog grootse dingen verwachten? Wie verdient dubbel en dwars een dergelijke erkenning? Stuur uw nominatie met een -korte- motivering naar eb.ortnif@sjirportnifxirp of vul het inschrijfformulier in en help om jonge, veelbelovende kunstenaars een flinke duw in de rug te geven. Opgelet, kandidaten kunnen zich namelijk niet zelf nomineren.