Kijktip: Josep

Je bent hier:  Home » Nieuws » Kijktip: Josep

In Frankrijk wist de animatiefilm ‘Josep’ tussen twee lockdowns door 170.000 mensen naar de bioscoop te lokken. En recent sleepte de prent de César voor beste animatiefilm in de wacht. Een kijktip, denken wij dan.

Februari 1939. Compleet overweldigd door de grote stroom Spaanse vluchtelingen die het regime van Franco ontvluchten, brengt de Franse overheid hen in allerijl onder in concentratiekampen. Er is amper iets voorzien en de vluchtelingen bouwen noodgedwongen zelf schamele barakken en voeden zich met hun eigen paarden. Tientallen sterven door het ontbreken aan hygiëne en proper water. Gescheiden door prikkeldraad ontstaat een vriendschap tussen twee mannen. De ene is een bewaker, de ander Josep Bartolí, verzetsstrijder en tekenaar.

Een indrukwekkende animatiefilm die in een unieke stijl het waargebeurde verhaal vertelt van Josep Bartolí, verzetsstrijder en tekenaar die tijdens het dictatoriale regime van Franco terechtkomt in een concentratiekamp in Frankrijk.

Een indrukwekkende animatiefilm die in een unieke stijl het waargebeurde verhaal vertelt van Josep Bartolí, verzetsstrijder en tekenaar die tijdens het dictatoriale regime van Franco terechtkomt in een concentratiekamp in Frankrijk. De film is het regiedebuut van Aurélien Froment, die als de cartoonist Aurel naam maakte voor Le Monde en Le Canard ­enchaîné. Hij ging voor een stijl die zeer sterk de tekeningen van Bartolí eer aandoet, maar er toch een cartooneske versimpeling van maakt. Het is de knappe animatie die de ­kijker op sleeptouw neemt: Aurel weet te vertrouwen op de kracht van het beeld. 

Josep - still

Pers: “Een poëtische oorlogsfilm die opvalt door zijn expressieve animatie.” ★★★ – De Morgen
“Even aangrijpend en even onvergetelijk als Persepolis en Waltz With Bashir.” ★★★★ – Humo

Te huur op Mylum.tv, Sooner, Proximus, Dalton.be