Shortlist Plastieken Plunk bekend

Je bent hier:  Home » Nieuws » Shortlist Plastieken Plunk bekend

Een van de eerste lichtpuntjes van dit voorjaar komt eraan binnen elf dagen. Dan vindt in de Kunsthal in Gent de zesde editie van Zine Happening plaats met deze keer ook de twaalfde editie van de PéPe Soirée met de uitreiking van de Plastieken Plunk. Hoog tijd om de shortlist ervan bekend te maken!

De Pulp deLuxe-redactie koos uit achtenveertig inzendingen acht korte strips waaruit een eminente jury de winnaar zal kiezen die met het befaamde beeldje van de hand van Luc Cromheecke, een cheque van vijfhonderd euro en een publicatie in Stripgids en Zone 5300 naar huis zal mogen gaan.

1. Betty’s verhaal (B.Carrot)
2. Boven de Onderwereld (Rani De Prée en Jeroen Blom)
3. Een Virus en zijn Omgeving (Joris Bas Backer)
4. Home (Gerlinde De Ryck)
5. L’Amour Maternel (Silke Catteeuw-De Smul)
6. Prof Lehm (Bob Op ’t Land)
7. Samantha, de vleselijkheid der dingen (Coralie Laudelout)
8. STYX (Saïdjah Vos)

De affiche van de PéPé Soirée werd dit jaar getekend door het aanstormend Nederlands striptalent Dido Drachman die vorig jaar debuteerde met haar graphic novel Zwanendrifters.

De uitreiking vindt plaats op zaterdag 24 april. U bent intussen gewoon dat we u die avond zullen verwennen met een gratis vat. Helaas zal u dit jaar de uitreiking thuis moeten volgen via livestream, al doen we ons best om u ook langs deze weg te vermaken. Naast de Plastieken Plunk wordt immers ook de Small Press BIG Award en de PukkelPlunk uitgereikt. Binnenkort mag u meer info over de livestream verwachten.

U bent intussen gewoon dat we u die avond zullen verwennen met een gratis vat. Helaas zal u dit jaar de uitreiking thuis moeten volgen via livestream.

De Jury!

Shamisa Debroey (voorzitter): Ergens tussen illustratie en strip, en tussen kleurrijk en eenvoud, bevindt zich het werk van striptekenares Shamisa Debroey (°1989). Ze volgde een opleiding Beeldverhaal en Illustratie aan het Sint Lukas Brussel, waar ze afstudeerde met haar eerste graphic novel ‘Verdwaald’. Ze ontving sindsdien de African Artist Award en Aanstormend Talent prijs van deAuteurs. Momenteel werkt ze als freelance illustratrice voor o.a. Apple, NRC Handelsblad, De Standaard, … en cureert ze expo’s als freelance art organiser.

Steve Michiels (°1970), is cartoonist, illustrator en striptekenaar. Hij debuteerde in 1993 met cartoons voor De Morgen. Sindsdien verschijnt zijn werk in verschillende Vlaamse en Nederlandse tijdschriften. De jongste jaren maakt hij wekelijks een tekening voor Knack en regelmatig een kortstrip voor Bruzz. Steve Michiels is tevens docent illustratie aan Luca school of arts, Gent. Als artistiek onderzoeker werkt hij aan een proefschrift over “de gewenste zelfcensuur van de hedendaagse cartoonist”. En last but not least, Steve is ook redactielid van Stripgids.

Eva Van de Wiele (°1984) gaf jaren les Spaans, Nederlands en Italiaans in het volwassenenonderwijs. Momenteel werkt ze als doctoraatsstudente op het ERC project Children in Comics: Intercultural History from 1865 to today. Ze onderzoekt het ontstaan van twee belangrijke kinderstripmagazines in Italië (Corriere dei Piccoli) en Spanje (TBO). Ze organiseert ook een conferentie over de voorstelling van meisjes in strips op 22 en 23 april waarvan ze de papers zal bundelen in een boek met haar collega Dona Pursall. Deze zomer doceert ze tenslotte met een interdisciplinaire groep onderzoekers over Italiaanse strips, van 12 tot 15 juli.
(avatar getekend door Josean Morlesín)

Rik Sturtewagen is programmator voor Muntpunt in Brussel. Sinds enkele jaren organiseert er hij samen met Gabri Molist “Zine Club”, een wekelijkse workshop waar er telkens een andere auteur of illustrator wordt uitgenodigd.  

PP-jury

Les VoiZines presenteert: de Small Press BIG Award !

Voor de eerste keer in de geschiedenis van Zine Happening krijgen de standhouders de kans om hun eigen zine in te zenden en zo mee te dingen naar een trofee waar een geldprijs van 250 euro aan verbonden is. In samenwerking met de Plastieken Plunk, de prijs voor de beste kortstrip uit de lage landen, zal de Small Press Big Award een unieke ‘small press’ creatie belonen om zo self-publishing aan te moedigen.

De zines die in aanmerking komen moeten gemaakt zijn in de afgelopen drie jaar en te koop worden aangeboden op de Zine Happening pop-up bookstore. De kwaliteiten van de zines zoals originaliteit, onderwerp en uitwerking zullen de doorslag geven zonder beperking qua inhoud of genre. Dit is geen prijs voor de “beste” zine, want die bestaat niet en alle zines hebben hun waarde!

De Small Press Big Award wordt uitgereikt op de PéPé Soirée, op zaterdag 24 april tussen 19u en 20u (te volgen via livestream).