Pas verschenen: ‘Idulfania’ van Brecht Evens

Je bent hier:  Home » Nieuws » Pas verschenen: ‘Idulfania’ van Brecht Evens

Zopas verscheen ‘Idulfania’ van Brecht Evens: absurd, dichterlijk, feeëriek met een scherp randje, overbevolkt door monsters,helden, reuzen, dwergen, plaaggeesten en andere onnozelaars. Een heerlijk hebbedingetje, nu gebundeld en aanvankelijk als wekelijkse afleveringen verschenen in Bruzz.

Idulfania… Een mondvol aardse ‘ulf’ en etherische ‘ania’, die subtiel lijkt te verwijzen naar een versmelting van de woorden ‘idool’ en ‘fan’. Ja, het hoofd wil al eens op hol slaan op zoek naar zingeving en betekenis, maar ter verdediging: op stripfestivals waar Brecht Evens verschijnt, is er altijd wel een beetje sprake van wat ‘ge-mania’ tussen fan en idool. Maar de in Hasselt geboren Parijzenaar, die lang geleden nog enkele jaren in Brussel toefde, ontkent enige vaste grond onder de titel van zijn nieuwe boek.

“Het klinkt alsof het ergens vandaan komt, hè. Maar volgens mij komt het van helemaal niks,” lacht Brecht Evens. “Ik zocht gewoon een goeie titel voor een fantasystripreeks. De naam van een fantasieland leek me wel gepast, iets als ‘het koninkrijk van…’ En zo heb ik dan een woordenbrij in mijn hoofd ontstoken: ‘Blublumelania… Blawawamia… Iwulania… Idulfania!’ Een propere reeks lettergrepen, die ook netjes googelbaar is. En een perfecte thuis biedt voor Orgbalds, Orwalds en Jonassen, lekker kitscherige namen die het statige van fantasy en het belachelijke verenigen.”

Boek nu meteen uw reis naar het sprookjesland Idulfania

Prima fundamenten om een koninkrijk op te stichten dat zijn oude liefde voor het fantasygenre afstoft en tegelijk via het wel zeer aardse wedervaren van rare ridders, alledaagse heksen, chagrijnige sfinxen, kieskeurige rovers en andere fabelachtige creaturen als Strongulor het uitgelachen kakske, Hugo de kabouterboodschapper en het zoekgeraakte hoofd van Crodax, de ons zo bekende werkelijkheid dissecteert. Door die avonturen even vaak te laten eindigen in diepe teleurstelling, misverstanden, ‘per ongelukjes’, de aankoop van een klink en een spaghettifestijn als in een wrede dood. “De beweging die het meest in het boek zit, is die van een sprookjesachtige opwelling van enthousiasme, die heel snel wordt afgekapt. In drie vakjes ga je van een herkenbare feeërieke setting over een raar midden naar een derde akte die je met een hamer platslaat.”

Brecht Evens - Idulfania (c) Oogchtend

“Maar wat ik wil zeggen: zonder die ruige Hollandse kinderprogramma’s waar mijn ouders mij altijd voor zetten, zonder de donkere maar ongelofelijke boeken van Roald Dahl die ik meermaals heb verslonden, was Idulfania er misschien nooit geweest. Niet dat mijn boek zelf zo’n radicaal kader aanreikt, maar je mag kinderen dat soort ruigheid niet ontzeggen. Of neem de strips van Urbanus. Ik vraag me nog altijd af hoe hij die boekjes ooit in de kinderafdelingen van elke supermarkt heeft weten te krijgen. Nummer 42: De depressie van Urbanus. Jezus! Een dorpsprostituee, zelfmoordpogingen, leven in de goot… heftig. Zwaar, zwaar spul. Maar zo goed!” Zo is het maar net.

BRECHT EVENS: IDULFANIA
Oogachtend, 76 p., €20, www.oogachtend.be