Hier is de Nieuwe Garde!

Je bent hier:  Home » Nieuws » Hier is de Nieuwe Garde!

Hier zijn ze! De tekenaars van De Nieuwe Garde zijn in aantocht! De stripmakers van morgen komen naar ons toe om nooit meer weg te gaan. Vanaf nu zal iedereen weten welke auteurs de komende jaren de stripwereld bevolken.

Met het Nieuwe Garde tijdschrift presenteert 9e Kunst zich voor het eerst aan het grote publiek. In het tijdschrift staan de verkenningstroepen, want straks – in het najaar – meldt de Nieuwe Garde zich met meer dan zestig stripmakers sterk. Dan verschijnt de anthologie, het overzichtswerk waarover gesproken gaat worden. Zo is het tijdschrift bedoeld: als vriendelijke opmaat naar de grote Nieuwe Garde-anthologie.

De strip verdient het om te groeien, om nieuwe generaties aan zich te binden en om voor altijd te blijven. Iedereen moet zich thuis voelen in dit magische medium. Vandaar dat Nieuwe Garde zo nodig is.

De Nieuwe Garde is een project van 9e Kunst (link: www.9ekunst.nl). Hiermee willen dit initiatief zich inzetten voor jonge stripmakers. Dat doen ze omdat ze veel jong talent om zichheen zien, met een groot hart voor de strip. Al jaren klinkt de noodkreet dat de stripwereld vergrijst, dat er te weinig nieuwe, jonge lezers bijkomen en dat het voortbestaan van de toch al kleine Nederlandstalige stripwereld hierdoor onzeker is.

 Tegelijk krijgen jonge stripmakers maar mondjesmaat voet aan de grond en daardoor zijn ze te weinig zichtbaar voor het publiek. Dat moet echt anders. De strip verdient het om te groeien, om nieuwe generaties aan zich te binden en om voor altijd te blijven. Iedereen moet zich thuis voelen in dit magische medium. Vandaar dat Nieuwe Garde zo nodig is.

 

De Nieuwe Garde

Samenwerking met de stripwereld

9e Kunst is voortvarend van start. Achter de schermen is men al bijna een jaar bezig met Nieuwe Garde. Het mooie is dat ze het allemaal niet alleen doen. Helemaal niet zelfs! We krijgen veel steun uit de stripwereld, zij helpen ons om onze plannen te realiseren. Want iedereen weet: alleen samen kunnen we grote stappen zetten.

De Nieuwe Garde

Het tijdschrift is mogelijk gemaakt door uitgevers en betrokkenen uit de Nederlandstalige stripscène: de uitgeverijen Scratch, Oogachtend, Uitgeverij L, Concerto en Sherpa, samen met Cross Comix, stripwinkel Akim, Debutantenfonds Beeldverhaal, Pictoright, Stripgids, Zone 5300, Eppo, Pinceel en Strips in voorraad. Zij dragen bij en onderschrijven de ambities van 9e Kunst én die van de jonge stripmakers.

Wat kun je verwachten?

 Het Nieuwe Garde tijdschrift is vanaf 8 juli verkrijgbaar in stripwinkels in Nederland en Vlaanderen. Het eenmalige blad van 48 pagina’s kost € 3,95. Abonnees van Zone 5300 en Stripgids krijgen het als cadeau bij het eerstvolgende nummer meegestuurd.  

Naast strips van Karin Blaauwijkel, Mélanie Corre, Hanne Dewachter, Dido Drachman, Valentijn Hamel, Sabrina Kooijmans, Melanie Kranenburg, Bob op ’t Land, Tim Layae, Charlotte Pasveer, Lode Peeters, Emma Ringelding, Hugo Seriese, Indi Vos en Sarah San van der Wagt, lees je artikelen van Aimée de Jongh, Frits Jonker, Peter Moerenhout, Tamara Ansing en Stefan Nieuwenhuis. De prachtige cover is van Helene Lespagnard. Wommol maakte een uitneembaar miniboekje in het hart van het blad.