Noch Planten Noch Koffie: het beste van twee werelden

Je bent hier:  Home » Nieuws » Noch Planten Noch Koffie: het beste van twee werelden

Morgen opent Noch Planten Noch Koffie, een pop-upwinkel op de Schoenmarkt in Mechelen. Met een selectie van unieke bieren en graphic novels willen Jan Phlips (zaakvoerder De Stripkever) en Toon Diependaele (zaakvoerder Toonpunt en voorzitter Mest vzw) het publiek bekoren. De focus ligt op zowel kleine Belgische brouwers als graphic novel-makers. Verrassende pairings tussen boek en bier gegarandeerd!

Jan en Toon slaan de handen in elkaar om een nieuw concept te testen, Jan vanuit de gevestigde waarde De Stripkever en Toon vanuit zijn passie voor en connecties met de bierwereld. Wat beetje begon als een zot idee, krijgt nu vorm aan de Schoenmarkt. De internationale erkenning van de Belgische bieren staat buiten kijf. En ook strips krijgen geregeld lof en eer. Maar voor beiden is het regelmatig geen sant in eigen land. En daar willen Jan en Toon nu verandering in brengen.

Jan selecteerde 20 graphic novel-makers en Toon ging op zoek naar 20 Belgische minder bekende maar befaamde brouwers. “Ik raak nog steeds begeesterd van Belgische graphic novel-auteurs als Simon Spruyt, Judith Vanistendael of Ben Gijsemans. Om nog maar te zwijgen over het magistrale tekenwerk van Brecht Evens… echte kunst! Heb me nooit echt kunnen vinden in de klassieke conventie van wat in ons land doorgaat als stripverhalen.” Steeds ging Jan op zoek naar net wat meer, iets met passie, met toewijding en met sterke verhalen die dagen zouden nazinderen. Alsof je binnentreedt in de wereld van de betere kwaliteitsfilms. Een verhaal dat je hebt gelezen, een beeld dat diep intens bijblijft. Dit is wat hij nieuwe lezers en publiek maar al te graag wil bijbrengen, die wereld ontdekken en net dat tikkeltje meer. België heeft topauteurs, op elke kleine vierkante meter van dit kleine land. Een land van de 9de kunst”, geeft Jan nog mee.

 

Jan selecteerde 20 graphic novel artiesten en Toon ging op zoek naar 20 Belgische minder bekende maar befaamde brouwers

“Bier heeft altijd een prominente rol opgenomen in ons erfgoed. Mijn aandacht in de selectie gaat vooral naar de kleine onafhankelijke brouwerijen waar ambachtelijk gewerkt wordt en ze een ’traditionele’ manier van brouwen hanteren met kwalitatieve ingrediënten; waar smaak voorop staat… Een mooi voorbeeld van een passie en ambacht die kan rekenen op een enorm aantal fans in het buitenland zijn de Geuze van 3 Fonteinen of de saison van Brasserie Blaugies”, zegt hij. “De kwaliteit van de kleinere brouwerijen is fenomenaal en wordt beschouwd door vele buitenlandse brouwers als de standaard in hun soort. Alles draait rond passie, ambacht en terroir in de selectie van de brouwers. ” Alle Belgische biertypes krijgen hun plaats in de pop-up en de meeste komen ook langs voor een degustatie.

Dagen van Zand (c) Scratch

Eerste signeersessie : Aimée de Jongh – “Dagen van Zand” – Zaterdag 19 juni van 14-17u
Noch Planten Noch Koffie – Schoenmarkt 3 – 2800 Mechelen

Vrijdag 11-19u / Zaterdag 11-19u / Zondag 14-19U tot eind oktober 2021