Kijktip: ‘Hokusai: old man crazy to paint’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Kijktip: ‘Hokusai: old man crazy to paint’

Nog tot 31 juli kunt u op vrt.nu gratis naar de uitstekende documentaire ‘Hokusai: old man crazy to paint’ kijken. Deze vertelt over het leven en werk van de beroemde Japanse prentkunstenaar, schilder en tekenaar Katsushika Hokusai (1760-1849).

Wikipedia leert ons: “Hij hield zich vooral bezig met het maken van houtsnedeprenten, beter bekend als ukiyo-e. Hokusai heeft binnen alle genres van ukiyo-e gewerkt, maar het beroemdst werd hij door zijn landschapsafbeeldingen. Zijn leven vat de overgang samen van de elegantie in de prentkunst van de 18e eeuw tot het hoogtepunt ervan in de 19e eeuw. Tot zijn bekendste werken behoren De grote golf bij Kanagawa, de Zesendertig gezichten op de berg Fuji en zijn Manga.”

Ondanks zijn armoedige bestaan bleef Hokusai verder zoeken naar de perfectie en was hij een grote inspiratiebron voor impressionisten als Monet en Van Gogh.

Het kunstwerk ‘De grote golf’ van Hokusai  is bijna even beroemd als de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Deze documentaire schetst een portret van Hokusais werken, leven en belevenissen in de metropool Edo, nu Tokio.

Met de modernste videotechnologie en onderzoekstechnieken worden zijn werken nauwkeurig onderzocht en geïnterpreteerd. Ondanks zijn armoedige bestaan bleef Hokusai verder zoeken naar de perfectie en was hij een grote inspiratiebron voor impressionisten als Monet en Van Gogh.

Sterker nog, de vader van de manga heeft nu zelfs zijn eigen golf-emoji. M.m.v. hedendaagse kunstenaars als David Hockney en Maggi Hambling.

Bekijk de documentaire op vrt.nu

Hokusai - Zelfportret op 83-jarige leeftijd