‘Scherven en Littekens’ in Nationaal Ereveld Loenen

Je bent hier:  Home » Nieuws » ‘Scherven en Littekens’ in Nationaal Ereveld Loenen

Nog tot en met 3 september is er in de kapel op het Nationaal Ereveld Loenen (Apeldoorn) kunt u naar een expo gaan kijken die gebaseerd is op het tweeluik ‘Scherven en Littekens’ van Erik de Graaf. 

In deze graphic novel komen doodgewone mensen in een ongewone tijd voor voor onmogelijke keuzes te staan, waarbij er geen sprake is van goed of fout. Er bestaat geen zwart en wit, maar er zijn vooral veel grijstonen.

Het tweeluik vertelt over een groepje jonge mensen, met twee geliefden in de hoofdrol: Esther en Victor. Ze zitten in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog nog vol dromen, idealen en ambities, maar zien die door het uitbreken van de oorlog verdwijnen als sneeuw voor de zon. In de jaren die volgen raken ze vrijwel alles kwijt: hun vrijheid, onschuld, geliefden en hun dromen…

Auteur Erik de Graaf putte deels uit zijn eigen familiegeschiedenis voor deze boeken. Hij gebruikte daarbij een vorm, de graphic novel, die steeds vaker wordt gebruikt om verhalen uit de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Zo verscheen enige tijd terug ook het dagboek van Anne Frank in stripvorm.

In deze graphic novel komen doodgewone mensen in een ongewone tijd voor voor onmogelijke keuzes te staan

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens internationale (vredes)missies.

De graven op het ereveld liggen bijna onopvallend verspreid over een bosgebied. Hier zijn geen rechte rijen met kruisen, maar graven, ingericht met liggende stenen.

Nationaal Ereveld Loenen