Überstripbabe Esther Verkest wordt 20

Je bent hier:  Home » Nieuws » Überstripbabe Esther Verkest wordt 20

Al twintig jaar raast een roodharige sexy babe als een nymfomane tornado door stripland. Esther Verkest, de welgevormde creatie van stripauteur Kim Duchateau debuteerde in P-Magazine. Vandaag, in tijden van cancelcultuur, is Esther Verkest nog steeds of misschien zelfs nog meer relevant dan ooit.

Omdat ze bewust speelt en zelf een standpunt inneemt tegen vooroordelen over alles wat met seks te maken heeft. Uitgeverij Oogachtend zet het jubileum van deze vrijgevochten dame extra in de verf met enkele acties én een gloednieuw album.

Überbabe Esther Verkest zette haar eerste stripstappen 20 jaar geleden in het (inmiddels ter ziele gegane) weekblad P-Magazine. Kim Duchateau (geb. 1968 in St Truiden, woont nu in Tienen) tekende er al een tijdlang cartoons, en kreeg van hoofdredacteur Alain Grootaers op een bepaald moment een volledige pagina toegewezen. In plaats van die te vullen met cartoons wilde Kim uitpakken met een wekelijkse strip. Zijn toenmalige vrouw associeerde “de P” vooral met de babes die steevast de cover van het magazine sierden, en suggereerde dat een strip met een babe in de hoofdrol een logische keuze zou zijn. Zo startte Esther Verkest, inmiddels een gevestigde waarde in het Vlaamse striplandschap.

e combinatie van Kims sublieme absurde humor in een sexy kleedje was een instant hit.

Esther Verkest is niet in één rol te vatten; de ene keer is ze een ongenaakbare bitch, de andere keer een twijfelend, lief meisje. Zelfs een rode draad in de verhalen is moeilijk te vinden, al speelt seks wel steeds een grote rol. De meest absurde nevenfiguren passeerden de revue. Zo onderhoudt ze een knipperlichtrelatie met Arabella (een man), en kruist ze regelmatig het pad van een rare kabouter met een bijzondere bloopermachine – in het universum dat Kim gecreëerd heeft rond zijn roodharige furie kan alles.

Van op een afstand zou het verbazing kunnen wekken dat in deze woke tijden er geen kritiek klinkt op een stripbabe die openlijk sexy is.  Doch de verklaring is simpel: al twintig jaar lang gaat Kim net heel bewust in tegen de heersende vooroordelen over seks, relaties en genderclichés. De strip kent geen enkel taboe en zo blijkt deze ‘babe’ haar tijd al twintig jaar lang ver vooruit te zijn. Esther Verkest omarmt alles en iedereen, en heeft lak aan wat anderen ongepast, vreemd of schokkend zouden kunnen vinden.

Het publiek sloot Esther Verkest meteen in de armen. De combinatie van Kims sublieme absurde humor in een sexy kleedje was een instant hit. Naast de publicatie in P-Magazine konden ook de lezers van Focus Knack en zelfs het hondentijdschrift Woef van haar avonturen genieten. Ook het buitenland ging overstag, Esther verscheen in het Nederlandse tijdschrift Eppo, de Duitstalige Playboy en het Franse stripmagazine L’Echo des Savannes.

Esther 20 postkaart 3

De twintigste verjaardag van Esther Verkest wordt dit jaar gevierd met haar 16e album, Drijfzand en mascara. Een speciaal album met glow-in-the-dark cover, en met drie feestelijke kaartjes waarmee je Esther een gelukkige verjaardag kan wensen. Op 6 en 7 november 2021 wordt het verjaardagsfeestje verdergezet. Dat weekend vindt in Gent het FACTS-festival plaats waar geestelijke vader Kim Duchateau een eigen stand zal hebben en er een heuse lookalike-wedstrijd georganiseerd wordt. Ook zijn collega-tekenaars komen naar het festival om de verjaardag van Esther uitgebreid te vieren. Esther en Kim worden ook nog in de kijker gezet in o.a. Eppo Stripblad, Stripglossy en de stripinformatiewebsite Stripspeciaalzaak.be.