Tekeningen over nazi-genocide uitgegeven

Je bent hier:  Home » Nieuws » Tekeningen over nazi-genocide uitgegeven

Hoe omgaan met de gruwelen van de nazi-genocide? De vandaag 91-jarige Thomas Geve zat bijna twee jaar in drie verschillende concentratiekampen. Als vijftienjarige legde hij het kampleven vast, als een graphic journalist avant-la-lettre. Eerder dit jaar verscheen zijn boek De jongen die Auschwitz tekende.

De tekeningen lezen als een stripverhaal over het leven in het concentratiekamp. Het verhaal begint op het perron in Auschwitz waar de selecties plaatsvinden. Wie terechtkomt in de juiste groep wordt eerst ontsmet en krijgt daarna een nummer in de arm getatoeëerd: namen worden nummers.

 Thomas Geve (een pseudoniem) die tweeëntwintig maanden in drie verschillende concentratiekampen – Auschwitz, Gross-Rosen en Buchenwald – zat, legde de dagelijkse routine, de gruwelijkheden en de strijd om het overleven vast. “Ik deed het voor mijn vader die tijdens de oorlog in Engeland zat, zodat hij dit kon zien. Tekeningen zijn krachtiger dan woorden.”

“Tekeningen zijn krachtiger dan woorden.”

Tijdens zijn gevangenschap in Auschwitz tekende hij met stompjes houtskool op afgescheurde cementzakken plattegronden van het kamp met daarop hekken, barakken en uitgangen. Die gingen uiteindelijk verloren, maar meteen na zijn bevrijding tekende hij zijn ervaringen van zich af. Van een Amerikaanse soldaat kreeg Geve waterverf.

Hij kwam uiteindelijk terecht in Engeland en verhuisde naar Israël. In 1958 verscheen zijn boek Youth in Chains en bijna dertig jaar later Guns and Barbed Wire met zeventien van zijn tekeningen. In De jongen die Auschwitz tekende, een herziene versie van deze twee eerdere boeken, staan 56 kleurentekeningen. De tekeningen zijn zijn testament geworden en worden bewaard in het Yad Vashem Museum in Jeruzalem. “Met deze kennis zullen mensen hopelijk verstandigere beslissingen nemen, en een beter leven en een betere toekomst scheppen voor iedereen, overal ter wereld.”

Cover 'De jongen die Auschwitz tekende'

Judy Cohn, de halfzus van Thomas uit Antwerpen, werkte mee aan het boek en getuigt erover in een reportage op VRTNWS.

Lees een kritische recensie over het boek op doorbraak.be.