Adieu, Henri Vernes

Je bent hier:  Home » Nieuws » Adieu, Henri Vernes

De Belgische schrijver Henri Vernes, de bedenker van het personage Bob Morane, is zondag op 102-jarige leeftijd overleden. Dat maakte uitgeverij Lombard eerder deze week bekend.

Henri Vernes werd op 16 oktober 1918 in Aat, in de provincie Henegouwen, geboren als Charles-Henri Dewisme. Zijn eerste boek, La porte ouverte, werd in 1944 gepubliceerd.

In 1953 creëert hij Bob Morane. Het personage duikt voor het eerst op in La vallée infernale, (in het Nederlands vertaald als: De helse vallei), dat gepubliceerd wordt in een bundel met verhalen voor jongeren. Uiteindelijk zal Vernes ruim 200 avonturenromans schrijven met Bob Morane in de hoofdrol.

Op vraag van uitgeverij Marabout creëerde hij in 1953 het personage Bob Morane, de held in meer dan 220 romans, vertaald in een vijftiental talen

De reeks wordt al snel zeer populair. Vanaf 1959 worden de avonturen ook bewerkt tot stripverhalen. In 1960 volgt een kortfilm en in 1964 komt er ook een tv-reeks met 26 afleveringen.

In de jaren tachtig gunt Vernes zijn held enkele jaren rust. Hij werkt in die periode onder meer aan de erotische serie ‘DON’, die gepubliceerd wordt onder het pseudoniem Jacques Colombo. In 2012 zet Vernes definitief een punt achter de Bob Morane-verhalen en publiceert hij zijn memoires.

Don