Project ‘Lest we forget’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Project ‘Lest we forget’

Rudyard Kipling schreef ‘Lest we forget’ in een gedicht (1897) dat op de gevaren van het imperialisme wees. Het werd na W0I een standaard uitdrukking om wie voor onze vrijheid streed te herdenken, tot op vandaag. Nietzsche schreef ‘Hoop is de ergste aller kwalen’. Dan toch  liever Svetan Todorov, die vond dat herinnering een teken van hoop is.

Kipling legde zijn hoop bij God … De Louis Paul Boon Kring werkt aan beterschap door concrete initiatieven, en verbinden de herinnering aan de strijd tegen het fascisme toen met diezelfde strijd tegen extreem-rechts vandaag. Deze vereniging tracht dammen te bouwen
tegen onverdraagzaamheid door memoriewerk, discussie, debat en een tentoonstelling met rondleiding en lezing. Volgend werkjaar kan het publiek zich verwachten aan een initiatief in verband met hedendaags artistiek herinneren.

Nietzsche schreef ‘Hoop is de ergste aller kwalen’. Dan toch  liever Svetan Todorov, die vond dat herinnering een teken van hoop is.

Le Faux Soir

Een avond rond herinnering en verzet, over Breendonk nu, het vernieuwde nationale Verzetsmuseum, het verhaal van de ‘Faux Soir’ en een nieuwe strip. Op dinsdag 1 februari, vanaf 19u.

19.00 uur: rondleiding in de Buchenwald-tekeningententoonstelling (zie verderop)
20.00 uur: excerpten documentaire ‘Breendonk door migratieogen’. We vangen aan met revelerende documentaire uit 2021 , gemaakt door Dominique Willaert en Victoria de Luxe uit Gent. Daarin gaan 3 kenners en getuigen van Breendonk in gesprek met 3 jonge Belgische vrouwen van vreemde herkomst. Wat betekent de herinnering aan Breendonk voor jonge Belgen uit de migratie?
20.30 uur: het verhaal van de namaak-krant Le Soir: de ‘Valse Soir’
We tonen de originele teruggevonden drukplaten van de Faux Soir of Valse Soir, een spectaculaire journalistieke verzetsactie door het Onafhankelijkheidsfront. De distributie ervan vond plaats op 9 november 1943. Bedoeling was de 25e verjaardag van de Wapenstilstand te herdenken, door met typisch Brusselse ‘zwanze’ de draak te steken met de Duitse bezetter. Pour la petite histoire: ‘onze’ Lydia Depauw hielp haar vader op die dag bij de bedeling van de valse Soir in Brussel. Jean-Jacques Bouchez, directeur van het Nationaal Verzetsmuseum, spreekt over de renovatie van het Nationaal Verzetsmuseum te Anderlecht en over de Faux Soir. Daniel Weyssow van de Auschwitzstichting al het hebben over hoe de oorspronkelijke drukplaten van de Faux Soir terug aan het licht kwamen. Ze werden in 2014 aan het Nationaal Verzetsmuseum geschonken door Jacques Misguich en zijn zus Lydia Haderman-Misguich. Daniel Couvreur (Le Soir) stelt de strip ‘Le Faux Soir’ voor, waaraan hij meewerkte en die eind november 2021 uitgebracht werd bij Futuropolis.
21.30 uur: gelegenheid tot vragen aan onze gasten – mogelijkheid
tot aankoop en signeren van de strip – we sluiten af met
een glas

Toegang 5 euro (met drankje)

(c) Futuropolis

Tentoonstelling originele tekeningen uit Buchenwald 1944-’45

Van 1 – 22 februari, van ma. tot vr. van 10 tot 17 uur, gratis

Woensdag 9 februari: rondleiding door de curator om 11 uur (3 euro) , gevolgd om 14 uur door een lezing ‘Jedem das Seine’ verder (3 euro). Beide activiteiten samen: 5 euro.

Georges Despaux (°1906) was een Franse politieke gevangene uit de mooie Béarn. Op 1 februari 1944 wordt hij aangehouden en via de gevangenis van Bayonne (‘Villa Chagrin’ in de volksmond) naar het kamp van Compiègne gestuurd. Van daaruit ging het naar Auschwitz met ‘le convoi des tatoués’, en ten slotte naar het gruwelijke Kleine Kamp van Buchenwald. Hij wordt bevriend met Henri Vanmolkot (°1921), een jonge student geneeskunde uit Leuven, wiens leven hij redt in het kamp. Et tout le reste est littérature – the rest is history,
silence, memory.

De tentoonstelling over zijn tekeningen uit Buchenwald – portretten, waaronder 6 Belgen, en scènes uit het kamp – was de tijdelijke openingstentoonstelling in Compiègne in 2010, ter gelegenheid van de opening van het nieuwe museum en Mémorial de l’internement et de la déportation – Camp de Royallieu. Ze was ook al te zien in het Europees Parlement nav 70 jaar bevrijding. Nog voor hun beider dood in 1969 schonk Despaux de tekeningen aan zijn vriend Henri. Een 70-tal van de meer dan 200 bewaarde tekeningen worden getoond, omkaderd door contextmateriaal.

LEST WE FORGET
Een project van de Louis Paul Boon Kring (Brussel) rond herinnering en verzet tegen extreem-rechts, toen en nu
1-22 FEBRUARI
COOP, Demedtskaai 23 , 1070 Anderlecht

Meer informatie in de folder, die u hier ophaalt.