Aimée de Jongh wint Stripschapprijs

Je bent hier:  Home » Nieuws » Aimée de Jongh wint Stripschapprijs

Nieuws uit Nederland: naar verluidt heeft de jury van de Stripschapprijs nog nooit zo makkelijk en snel een laureaat gevonden voor hun oeuvreprijs. Uiteraard en zonder enige discussie gaat de Stripschapprijs 2022 naar Aimée de Jongh.

Met haar 33 jaar dan ook nog een jonge laureaat. Maar, wat een oeuvre heeft ze opgebouwd: Snippers, De terugkeer van de wespendief, Slimme Pim, Bloesems in de herfst, Reborn en natuurlijk haar recentste meesterwerk Dagen van zand.

Hiermee harkt ze internationaal de prijzen binnen en bereikt tevens een groot publiek. Een publiek dat groter is dan alleen maar enkele stripfans. “Als er één Nederlandse stripmaker de harten van de doorgewinterde liefhebber heeft weten te veroveren dan is het wel Aimée de Jongh”, zo lezen we in het juryrapport. “Maar ook die van jong geïnteresseerde heeft ze goed weten te raken. Zij is de afgelopen jaren continu in beeld als het gaat om het stripverhaal in ons land. Het is bijna vanzelfsprekend dat de commissie haar als winnaar van de Stripschapprijs 2022 heeft voorgedragen.”

“Als er één Nederlandse stripmaker de harten van de doorgewinterde liefhebber heeft weten te veroveren dan is het wel Aimée de Jongh”

De Stripschapprijs is een oeuvreprijs die sinds 1974 jaarlijks wordt toegekend aan een striptekenaar of tekstschrijver die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder. De Stripschapprijs wordt toegekend door het bestuur van Het Stripschap op voordracht van een onafhankelijke commissie, die ieder jaar opnieuw wordt samengesteld. De commissieleden hebben ieder op hun eigen manier een raakvlak met de stripwereld. De Stripschapprijs bestaat uit een bronzen plastiek met oorkonde, die tijdens De Stripdagen wordt uitgereikt. De Stripschapprijs is gemaakt door beeldhouwer Ton van Beest. Een overzicht van de winnaars sinds 1974 vind je hier .

Stripgids feliciteert Aimée hartelijk!

(foto Erwin Suvaal)