Expo- en leestip: Joost Swarte – Ode aan het boek

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expo- en leestip: Joost Swarte – Ode aan het boek

Deze zomer toont Teylers Museum werk van de Haarlemse tekenaar en ontwerper Joost Swarte (1947). Nog tot en met 30 oktober is een selectie van zijn wonderlijke en veelzijdige werk in het Prentenkabinet te zien rond het thema boeken.

Joost Swarte is internationaal bekend door zijn tekeningen voor tijdschriften als Vrij Nederland, Humo en The New Yorker. Hij is daarnaast een veelzijdig ontwerper van posters, postzegels, logo’s en lettertypes. Ook ontwierp hij meubels, tapijten, glas-in-loodramen en zelfs gebouwen, waaronder de Toneelschuur.

Swartes stijl wordt bepaald door ‘de klare lijn’: duidelijke contourlijnen, platte vlakken met heldere kleuren. Zijn werk is daardoor helder en toegankelijk. In zijn strakke tekeningen verbeeldt hij alledaagse gebeurtenissen op een verrassende wijze, vol speelsheid en humor.

Swartes stijl wordt bepaald door ‘de klare lijn’: duidelijke contourlijnen, platte vlakken met heldere kleuren

In deze door Swarte samengestelde tentoonstelling zijn ontwerpen voor boekomslagen, bewegwijzering in een bibliotheek en allerlei andere grafische uitingen met boeken in de hoofdrol te zien. Het thema loopt als een rode draad door het oeuvre van Swarte en past ook goed bij Teylers Museum, waar een belangrijke collectie natuurhistorische boeken en tijdschriften uit de achttiende en negentiende eeuw wordt bewaard.

(c) Joost Swarte

En gelijk met de expo verscheen bij Scratch Books het boek Biblio + Picto. Het is een adembenemende staalkaart van Swartes creativiteit, met heel wat ontwerpen, tekeningen en grafische juweeltjes voor uiteenlopende doeleinden, tot tafelpoten van Suske en Wiske voor een expo toe.

“In het œuvre van Joost Swarte speelt het boek een hoofdrol. Hij heeft er vele vol getekend, vormgegeven en van omslagen voorzien. In deze uitgave ligt het accent op het boek, als object, als levend wezen, en ook als drager van ideeën, die het boek zijn toevertrouwd. Aanvullend zien we pictogrammen en silhouetten, bescheiden, betekenisvolle vignetten. Beeldtaal in essentie, ergens tussen een tekening en het alfabet.”

https://www.teylersmuseum.nl/nl