Het haar van de Iraanse vrouwen

Je bent hier:  Home » Nieuws » Het haar van de Iraanse vrouwen

Tal van bekende actrices en muzikanten (zoals Marion Cotillard, Angèle en Pomme) knippen hun haar als steun voor de vrouwen in Iran. Marjane Satrapi, wereldberoemd van haar epos ‘Persepolis’, tekende een veelbetekende cartoon.

Op 13 september werd Mahsa Amini, een 22-jarige Iraanse vrouw, in Teheran gearresteerd door de zedenpolitie. Reden voor arrestatie: “het ongepast dragen van kleding” – haar sluier stak blijkbaar uit haar sluier. Drie dagen later was ze dood, volgens de autoriteiten wegens “hartfalen”. Sindsdien komen de Iraniërs – met de vrouwen op kop – massaal op straat. Daarbij zetten ze hun vrijheid en hun leven op het spel.

Om hun steun voor te uiten hebben zo’n vijftig Franse kunstenaars en advocaten besloten een haarlok te knippen en dit symbolische gebaar te filmen. Op het speciaal voor de gelegenheid gemaakte Instagram-account @soutienfemmesiran kwam een compilatie. De video kreeg een ontroerende cover van het bekende verzetslied ‘Bella Ciao’ van de Iraanse zanger Gandom. Je herkent Angèle, Marie Gillain, Marion Cotillard, Pomme , Charlotte Gainsbourg en haar moeder Jane Birkin, Mélanie Laurent, Isabelle Adjani en ook vele anderen.

Reden voor arrestatie: “het ongepast dragen van kleding”. Drie dagen later was ze dood

De in Iran geboren cartoonist en regisseur Marjane Satrapi – wereldberoemd van ‘Persepolis’ – illustreerde de actie. Ook juristen sloten zich bij het initiatief aan.

soutienfemmesiran

Je kan het Instagramaccount volgen via deze link.