Stripgids in 2023-2027

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripgids in 2023-2027

Stripgids is terug van (nooit) weggeweest. De organisatie die al sinds 1974 de Vlaamse strip promoot is door Literatuur Vlaanderen opnieuw structureel erkend als literaire organisatie. In 2016 verloor Strip Turnhout (de organisatie achter Stripgids) haar erkenning die ze in 2012 gekregen had. Het aanvraagdossier dat Stripgids eerder dit jaar indiende, werd door Literatuur Vlaanderen positief beoordeeld.

Mede dankzij een extra financiële injectie van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon kon Literatuur Vlaanderen een structurele subsidie vrijmaken voor Stripgids van 200.000 euro en dat voor de periode 2023-2027. Samen met de 50.000 euro die Stripgids structureel ontvangt van de Stad Turnhout is dit een solide financiële basis om onze werking verder te professionaliseren en te verbreden.

De kernactiviteiten van Stripgids blijven zeker overeind: het halfjaarlijkse tijdschrift Stripgids (“het mooiste stripblad van Europa” volgens de Volkskrant), de tweejaarlijkse Bronzen Adhemar (“de Oscar van de Vlaamse Strip”) en de jaarlijkse Willy Vandersteenprijs voor het beste Nederlandstalige album van het jaar. Daar horen ook telkens tentoonstellingen bij.

De toegekende steun is meer dan een derde lager dan de steun die Stripgids had gevraagd. We zullen dus in overleg met Literatuur Vlaanderen moeten nagaan welke van onze ambitieuze plannen we prioritair kunnen realiseren

Maar onze erkenning als Vlaamse literaire organisatie betekent uiteraard ook dat wij ons actieterrein zullen vergroten. Zo zijn er afspraken met het Belgisch Stripmuseum in Brussel om tentoonstellingen uit te wisselen en elkaars werking te ondersteunen. Inzake erfgoed willen we met ons documentatiecentrum Jan Smet projecten opzetten met het Letterenhuis en de Hendrik Consciencebibliotheek in Antwerpen. In grote cultuurcentra en bibliotheken in Oostende, Mechelen en Gent willen we reizende tentoonstellingen tonen en Stripgids Salons organiseren. Deze wervelende talkshow over strips, in goede banen geleid door VRT-journaliste Marjan Temmerman, is een succesverhaal. 
Daarnaast is er de succesvolle samenwerking (met de Academie voor Schone Kunsten van Turnhout en de opleiding Beeldverhaal van LUCA School of Arts Brussel) rond de Stripgids Academie. Daarin krijgen jonge (en minder jonge) kandidaat-stripmakers de kans van het metier te proeven, bij monde van ervaren makers.

De toegekende steun is meer dan een derde lager dan de steun die Stripgids had gevraagd. We zullen dus in overleg met Literatuur Vlaanderen moeten nagaan welke van onze ambitieuze plannen we prioritair kunnen realiseren.

Blikvanger van deze vijfjaarlijkse subsidieperiode wordt een grote tentoonstelling over grafische journalistiek uit de hele wereld (en dus ook Vlaanderen) met de Brits-Maltese (tekenende) journalist Joe Sacco als curator. Die is voorzien voor 2024, het jaar dat Stripgids zijn vijftigste verjaardag viert. Het zou jammer zijn als we dit mooie project niet zouden kunnen realiseren bij gebrek aan middelen.

Stripgids heeft zich de voorbije vijf jaar opnieuw moeten uitvinden. Daarbij konden we rekenen op steun van onze historische partners in Turnhout en de provincie Antwerpen, maar we werkten ook projecten uit met Europese partners en met (Literatuur) Vlaanderen. We sloegen ook bruggen met andere sectoren dan de culturele. Zo zijn we partner in het project RockPaperPencil dat het grafische DNA-van Turnhout in de verf zet en zoeken we kwetsbare doelgroepen op in onze laagdrempelige buurtbibliotheek StripARK.

Stripgids Salon (c) Bart Van der Moeren

Ons geheime wapen is altijd al onze vrijwilligerswerking geweest. Zonder het enthousiasme en de passie van onze vrijwilligers (ook in ons bestuursorgaan) bestond Stripgids nu niet meer. Ook al staan ze nooit in de schijnwerpers, zij zijn de echte helden van dit verhaal.

Tot slot kijken we uit welke andere literaire organisaties erkend zijn. Wij kijken ernaar uit om samen plannen te smeden en zo de stripsector in Vlaanderen meer zichtbaarheid en dus impact te geven.

Het Stripgids-team

Charel Cambré tijdens de vernissage van de expo 'In het hoofd van Charel Cambré' (c) Bart Van der Moeren

Beelden:
– bovenaan, Waarzegster voorspelt de toekomst van een jonge vrouw, Louis-Léopold Boilly, 1837, collectie Rijksstudio
– midden: Stripgidssalon op 26 februari 2022, met Jean-Pol, de weduwe van Marc Sleen Catharina Kochuyt, de nieuwe Jommeke-tekenaar Dieter Steenhout en Barbara Stok (c) Bart Van der Moeren
– onderaan: Charel Cambré, glunderend bij de vernissage van zijn tentoonstelling ‘In het hoofd van Charel Cambré’, op 2 april 2021 in de Warande, Turnhout (c) Bart Van der Moeren