Vrijdag 11 november: kom naar het Rock Paper Pencilfestival

Je bent hier:  Home » Nieuws » Vrijdag 11 november: kom naar het Rock Paper Pencilfestival

Turnhout heeft een rijke traditie op het vlak van strips, spellen en speelkaarten. Rock Paper Pencil zet die traditie verder, met als hoogtepunt het jaarlijkse festival in de Warande. Dat vindt nu vrijdag plaats. U komt toch ook?

Het jaar rond biedt het project workshops, masterclasses en expo’s aan rond strips en bordspellen. Ondersteuning voor creatief talent is er wekelijks in het Fablab 2300 waar gebruikers wegwijs worden gemaakt in het gebruik van allerlei cutting-edge toestellen om hun projecten te realiseren, gaande van zines op de risoprinter tot prototypes van bordspellen op de lasercutter. Rock Paper Pencil promoot strips en bordspellen in al hun facetten. Zo leggen we de link tussen de Stad, haar inwoners en de creatieve ondernemers.

 

Marjan Temmerman (VRT) interviewt grote stripnamen als Merho, Aimée de Jongh, Marc Legendre, Dido Drachman en Joris Mertens

Interactiviteit en ontdekking

Het Rock Paper Pencil festival legt de nadruk op interactiviteit en ontdekking. Jonge makers een platform bieden, dat hoort bij onze kernmissie. In Warande hebben we de Makersmarkt en de Drukkerij waar jonge stripmakers en illustratoren. Zij verkopen er eigen werk, maar zullen de bezoekers ook een activiteit aanbieden. Iedereen kan zelf aan de slag met tekenmateriaal onder begeleiding van de stripmakers. Op die manier ontstaat er hopelijk een spontaan gesprekje en ontdekken bezoekers dat strips niet zomaar een bundel papier zijn, maar het eindproduct van een lang traject, door een persoon met talent die daar veel tijd in steekt.

Verder is er ook de Drukkerij, waar iedereen een aantal druktechnieken kan uitproberen: ga je voor een combinatie van linodrukken, wil je leren etsen, maak je liefst je eigen wenskaarten met een letterpress of wil je aan de slag met risoprint? Kan allemaal! In de Bibliotheek van Turnhout maak je je eigen stopmotion animatie met Rekstation en kun je gaan kijken naar De Snorrenclub, een theaterstuk over strips door de jonge makers van Kaaiman.

Rock Paper Pencil

Een KUUB vol bordspellen

Voor de spelontwerpers is er ook dit jaar weer Bring Your Own Prototype, waar bedenkers op afspraak hun prototypes kunnen komen presenteren aan de experts van Cartamundi en Game Brewer. Op die manier kunnen zij concrete feedback krijgen op hun spelconcept en maken ze ook kans op een fijne prijs. Verder zijn er ook workshops over het schilderen van miniaturen en kun je jezelf onderdompelen in een workshop Start to Dungeons & Dragons.

De hoofdbrok van het bordspelluik situeert zich in de Kuub, waar bezoekers onder begeleiding van speldemonstranten aan de slag kunnen met tal van nieuwe spellen. Ooit al een nieuw bordspel gekocht en dan eerst een uur spelregels moeten studeren voor je kan starten? Hoeft nu dus niet: je kiest een spel en een begeleider (die fungeert als een menselijk spelregelboekje) zorgt ervoor dat je gelijk kunt beginnen spelen. Als je competitiever bent ingesteld, wil je misschien wel meedoen aan een van de drie toernooien die er worden georganiseerd.

Stripgids Salon

Met het Stripgids Salon en de Gaming Couch laten we ook gevestigde waarden aan het woord. Marjan Temmerman (VRT) interviewt er grote stripnamen als Merho, Aimée de Jongh, Marc Legendre, Dido Drachman en Joris Mertens. Jelle Van Camp laat spelontwerpers Fréderic Moyersoen, David Ausloos en Wim Goossens vertellen over hun ervaringen in de spelindustrie. Eveneens een gevestigde waarde is Judith Vanistendael, de winnares van de Bronzen Adhemar 2022. Haar expo, Ontroerend Goed, werd op 8 november feestelijk geopend in de Luifelzaal en zal ook tijdens het festival gratis te bezoeken zijn.

Rock Paper Pencil Festival vindt plaats op 11 november in de Warande in Turnhout, van 10-18u. Toegang is gratis. Een volledig overzicht van alle activiteiten vind je op www.rockpaperpencil.be/festival2022

Rock Paper Pencil