Rock Paper Pencil Festival betovert jong en oud!

Je bent hier:  Home » Nieuws » Rock Paper Pencil Festival betovert jong en oud!

Deze zomer verwelkomt het Stripmuseum een bijzonder project in de Gallery: de expo Draw for Change! start 4 juli 2023 en kreeg de baseline '6 tekenaressen, 6 gevechten voor  verandering'.

VOOR ELK WAT WILS

Turnhout heeft een sterke historische band met drukkunst, strips, speelkaarten en bordspellen. Rock Paper Pencil versterkt die identiteit van de stad en draagt ze uit naar de bredere regio met het jaarlijkse festival in de Warande. Zowel liefhebbers van grafiek als spellen komen hier aan hun trekken: de Kuub wordt de hotspot voor boardgames, de Warande de trekpleister voor strip en grafiek. Overal ligt de nadruk op interactiviteit: zelf mee aan de slag gaan en intussen ook een praatje maken met de makers of andere fans.

EEN SALON, EEN MARKT EN EEN DRUKKERIJ

In de Warande kon het Stripgids Salon met Merho, Aimée de Jongh, Marc Legendre, Dido Drachman en Joris Mertens rekenen op een volle zaal. In het publiek: ook andere stripmakers en vooral veel geboeide luisteraars. Op het podium: een mooie dwarsdoorsnede van de huidige Nederlandstalige stripmarkt over de generaties heen. Intussen ook grote drukte in de inkomhal van de Warande en in de witte gang (voor de gelegenheid: de Drukkerij) bij de stands van de aanstormende generatie grafisch talent. Het jonge geweld kwam uit Gent, Antwerpen, Brussel en Turnhout en charmeerde de bezoekers met hun creativiteit terwijl ze ook regelmatig bij elkaar konden langsgaan om wat uitgebreider kennis te maken. 

Standhouders hadden de vraag gekregen een activiteit te voorzien waardoor jong en oud aan de slag kon met stiften, inkten, droge naald en drukpersen. Een aantal onder hen hadden ook de overlap gemaakt en een eigen bordspel ontwikkeld. Kinderen, ouders, collega-stripmakers: iedereen liep rond met zelfgemaakte mini-zines, lucky charms, plaktattoos en risoprints. En in de Bib vergastte Kaaiman, de broedplek voor jonge theatermakers, een talrijk opgekomen publiek op een gloednieuw stuk rond strips.

HELDHAFTIGE OVERWINNINGEN,
TRAGISCHE VERLIEZEN.

In diezelfde bib ook nagelbijten voor een aantal spelontwerpers: zij legden hun spelideeën en prototypes voor aan een jury van experts van Cartamundi en Game Brewer tijdens Bring Your Own Prototype. Niet alleen kregen ze waardevolle feedback over hun spelconcept, twee onder hen gingen ook aan de haal met een prijs ter waarde van 300 euro. Het niveau lag dit jaar ook bijzonder hoog, aldus een glunderend jurylid.

Voor de bordspelfanaten was de Kuub het walhalla van die dag: tientallen boardgames werden ter beschikking gesteld door uitgeverijen en konden uitgetest worden onder begeleiding van een vrijwilliger die alle spelregels van buiten kende. Menige heldhaftige overwinning werd behaald, naast even dramatische verliezen. Ook buiten de Kuub werd er verder gespeeld: toernooien werden georganiseerd aan de Rode Toog, waar ook een aantal theatrale spelveilingen plaatsvonden. En in de lokalen van de Kuub werden initiaties Dungeons & Dragons gehouden (aan het volume te horen, zéér geslaagd) en konden liefhebbers aan de slag bij het schilderen van miniaturen. Want ook dát hoort bij bordspellen. Wie tussen de twee zones heen en weer bewoog, werd uitgenodigd voor een Stripquiz of een D&D-extra-moeilijk door een animatieteam dat de nerdy kant van strips en bordspellen tot ver over het cliché tilde.

Mission accomplished!

Bij momenten was het woord overrompeling van toepassing: de grote belangstelling voor strips, zowel bij de bekende als
de nog-niet-zo bekende namen was een succes. Rock Paper Pencil wil met het festival een niet-standaard strip- en spellenbeurs organiseren en zich richten op een breed publiek dat nieuwe dingen kan ontdekken. Dat vertaalde zich ook in de talrijke gezinnen die een mooie aanvulling waren op de diehard strip- en bordspelfans. Kortom, een editie die al volop goesting geeft voor de volgende!

Volg Rock Paper Pencil op Facebook en Instagram voor meer nieuws.
www.rockpaperpencil.be