10 jaar GRAFIXX: jubileumeditie

Je bent hier:  Home » Nieuws » 10 jaar GRAFIXX: jubileumeditie

Grafixx strijkt vanaf vrijdag 25 november voor de tiende keer neer in De Studio! Logisch dus dat de deelnemende kunstenaars dit jaar voor één keer rond een centraal thema werken: viering. Met een wervelwind van lezingen, performances, tentoonstellingen, workshops, screenings en het enige echte zine fest van Antwerpen.

Curator Ephameron: ‘Voor deze jubileumeditie biedt het festivalthema volop inspiratie. Vieren en het belang van rituelen staan vandaag niet zonder reden hoog op de sociaal-maatschappelijke agenda. Het is belangrijk om sleutelmomenten in je leven te delen met anderen. Een afscheid of een nieuw begin: dat hoor je in groep mee te maken, vaak door een reeks symbolische handelingen te delen met elkaar. Aan de deelnemende kunstenaars vroegen we om met dit thema aan de slag te gaan.’ 

‘Daarnaast staan we natuurlijk stil bij het tienjarige bestaan van Grafixx, dat als festival uniek blijft in Europa en daarbuiten. Nieuw talent en gevestigde waarden uit de internationale strip- en illustratiewereld ontmoeten elkaar en hun publiek nu al tien jaar op rij in de warme, artistieke omgeving van De Studio. Geen enkel ander evenement organiseert op dit niveau lezingen, tentoonstellingen en een boekenmarkt met publicaties in eigen beheer. We brengen mensen uit binnen- en buitenland samen rond het alternatieve en kunstzinnige beeldverhaal. Dat jaarlijkse samenzijn blijven we met niet-aflatend enthousiasme koesteren, ontwikkelen en vernieuwen.’

 

“Geen enkel ander evenement organiseert op dit niveau lezingen, tentoonstellingen en een boekenmarkt met publicaties in eigen beheer”

HIGHLIGHTS UIT HET PROGRAMMA

Ward Zwart (BE) (1986 – 2020)
Expo

Twee jaar na de release van Ik kom van ver, maar blijf niet lang worden enkele van de originele prenten van Ward Zwart (1985-2020) voor het eerst aan een Belgisch publiek getoond. Dwaal mee door deze woordeloze selectie vol sfeervolle landschappen, skateparken, tienerslaapkamers en concertzalen.

Tom Schamp (BE)
Lezing

Tom Schamp maakt composities vol humor en verbeelding, die hij samenstelt uit kleurrijke schilderijen met acrylverf op karton. Hij creëerde tal van illustraties en wel 35 prentenboeken die door hun uitgekiende mix van naïviteit en gelaagdheid uren kijk- en leesplezier verschaffen aan jong en oud.
Toms drukke agenda biedt de laatste jaren weinig ruimte voor lezingen, maar speciaal voor Grafixx maakt hij een uitzondering. Niet te missen dus!

Mamma Andersson (SE)
Lezing

De Zweedse Mamma Andersson (geboren als Anna Karin Andersson) is een grote naam in de kunstwereld. Ze exposeerde drie keer solo in de New Yorkse David Zwirner Gallery.
Andersson maakt filmische schilderijen van melancholische landschappen en intieme interieurs, met mysterieuze personages en een vleugje folklore.

Laura Carlin (UK)
Lezing

De Britse Laura Carlin beschildert keramiek en maakt prachtige boeken en illustraties voor bekende opdrachtgevers als The Guardian, The New Yorker en The New York Times. Uit haar bevallige tekeningen spreekt een aanstekelijke spontaniteit. Carlin toont net genoeg om de verbeelding te prikkelen, en schept zo een intieme en speelse band met de lezer.

Olivier Schrauwen (BE)
Lezing

Olivier Schrauwen verwierf faam met innovatieve strips als Arsène Schrauwen en De man die zijn baard liet groeien. Hij leeft zich eveneens uit met animatiefilm en muziek. Zijn verrukkelijke mix van naturalisme, abstractie en absurditeit creëert een hoogst eigen en ondefinieerbaar universum.

Tara Booth (US)
Lezing

Stripauteur Tara Booth ontleedt haar eigen dagelijkse struggles met humor en zelfrelativering. In haar tekeningen toont ze herkenbare en vaak gênante situaties, met intuïtieve kleurenpaletten in gouache waar het grafische plezier vanaf spat. Haar openhartige en grappige werk leverde haar een slordige 136 000 Instagramvolgers op en een grote aanhang bij een jong publiek.

FOCUS OP AZIË

Aphichat ‘Orn’ Rodwatanakul (TH)
Expo

De legendarische Thaise stripauteur ‘Uncle Orn’ maakte furore in de jaren 80 en 90, toen er op elke straathoek goedkope katun-lem-la-Baht-strips gelezen werden; spotgoedkope comics die bijzonder populair waren in Thailand. Grafixx doorspit Rodwatanakuls archieven en presenteert een selectie uit de schetsboeken. De strips tonen het dagelijkse leven in Thailand en de fascinatie van de tekenaar voor het mystieke.

Azam Masoumzadeh (IR)
Expo

De Iraanse illustrator Azam Masoumzadeh groeide op met de poëzie van Omar Khayyam. In de virtual reality-installatie Glad that I came, not sorry to depart (2020) brengt ze een hedendaagse versie van zijn verzen, geïnspireerd door de beeldtaal van de Iraanse miniatuurkunst.

Son Ni (TW)
Expo + zine fest

De Taiwanese kunstenaar Son Ni houdt van de natuur maar woont in de stad. Ze leidt uitgeverij nos:books in Taipei. In haar conceptuele tekenwerk experimenteert ze met lijnvoering en laat ze zich leiden door associatie. De vorm van het boek staat steeds centraal.

Chihoi (HK)
Expo + zine fest

Chihoi is een tekenaar uit Hong Kong. Hij is autodidact. Zijn atmosferische strips verschenen in kranten en internationale anthologieën. Hij vervoegde Son Ni als uitgever bij nos:books en exposeert zijn melancholische olieverfschilderijen en minutieuze potloodtekeningen in galerijen wereldwijd.

Two In Row (TH)
Expo

Two in Row is een nieuw kunstcollectief uit Bangkok. Met hun risografiedrukkerij willen Ice, Fon en co het pad effenen voor jonge Thaise illustratoren. Hun werk wordt getoond naast dat van grondlegger ‘Uncle Orn’. Zo worden twee generaties tekenaars met elkaar geconfronteerd.

VOLLEDIG PROGRAMMA

Openingsavond
met performances van Juan Pablo Plazas (NO), Sarah Lauwers (BE) & Jonas Beerts (BE), Micha Goldberg (NO), Olivier Schrauwen (BE) & Esra Altin (DE)

Lezingen
Laura Carlin (UK), Mamma Andersson (SE), Olivier Schrauwen (BE), Tara Booth (US), Tom Schamp (BE), Boekenclub met Masha Krasnova-Shabaeva (RU), nos:books (TW) & Zebu (DE)

Expo
Anton Van Hertbruggen (BE), Apichat ‘Orn’ Rodwathnatkul (TH), Azam Masoumzadeh (IR), Chihoi (HK), Gabri Molist (ES), Goele Dewanckel (BE), José Parrondo (BE), Masha Krasnova-Shabaeva (RU), Son Ni (TW), Ward Zwart (BE), Zebu (DE) en een nieuwe lading Grafixx Graduates

Workshops
Performatieve installatie met Hanafubuki (BE), fotokopie en collage met Janus P. Lemaire (BE) x Kevin Apetown (BE), zine club met José Quintanar (ES), gocco-print met kabinet.studio (BE), zeefdruk met Katrien Gilis (BE)

Zine fest
Aluba Press (BE), Bries (BE), Colorama (DE), Fidèle (FR), Fotokino (FR), FRMK (BE), nos:books (TW), Ruja Press (ES), Supercollect (BE)

Animatiefilms @ De Cinema voor jong en oud

Het volledige programma vind je hier: http://grafixx.be/programma/