Expotip ‘Dupuis: La fabrique de héros’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expotip ‘Dupuis: La fabrique de héros’

Om zijn gloednieuwe galerij in te wijden, viert het Museum voor Schone Kunsten van Charleroi van 17 december 2022 tot 30 juli 2023 het
honderdjarig bestaan van een van de parels uit de kroon, Uitgeverij Dupuis. Dupuis is zowel een belangrijke speler in de industrie als in de
cultuur en heeft zijn emblematische creaties over de hele wereld geëxporteerd: De Smurfen, Guust Flater, Robbedoes en Kwabbernoot,
Largo Winch, Marsupilami, De Blauwbloezen, Kid Paddle en vele andere.

Onder de titel Dupuis: La fabrique de héros. 100 jaar 9e kunst in het Zwarte Land (een verwijzing naar de mijnnijverheid) is deze tentoonstelling een gelegenheid voor het nieuwe Museum van Schone Kunsten om deze populaire taal te eren. De tentoonstelling maakt deel uit van het culturele debat van de grootste instellingen dankzij meer dan 485 originelen verspreid over 400 m².

Met sterren in de ogen kijkt de bezoeker ook naar alles wat er met strips gebeurt

De expo

Deze openingstentoonstelling is niet chronologisch of hagiografisch, maar wil de verrassingen en invalshoeken vermenigvuldigen. Het onderzoekt bijvoorbeeld de relatie tussen strips en hedendaagse kunst en de intieme en organische band tussen Dupuis en de industriële context van Charleroi. Niet te vergeten een eerbetoon aan de ontdekkers van de mogelijkheden van tekenen in virtual reality. 

De tentoonstelling is ontworpen als een leuke en spannende reis. Natuurlijk zijn er enkele historische documenten die verband houden met  de Carolo wortels van Jean Dupuis, die begon als drukker van etiketten voor medicijnen. Zelden geziene originelen, gesigneerd door de  grootste Europese auteurs, worden gepresenteerd. Zo kunnen we navigeren door de creatie van de series die de uitgeverij zo groot  hebben gemaakt, door het scenario, de tekeningen, de kleuren, de drukprocédés, de geheimen die verbonden zijn aan de creatie van de grote personages die generaties lezers hebben geboeid. Met sterren in de ogen kijkt de bezoeker ook naar alles wat er met strips gebeurt zodra ze  de hardback verlaten: tv-series, animatie, speelfilms, themaparken, smartphonetoepassingen…

 

De raket van Dupuis op Expo 58

Focus op Carolo

Er is een bijzondere nadruk gelegd op de industriële context van het Carolobekken. Thierry Tinlot, een van de curatoren, legt uit: “Zoals de titel van de tentoonstelling aangeeft, is Dupuis vooral een fabriek van helden. In de zeven delen laten we zien hoe we te werk gaan, hoe de grote successen ontstaan en hoe we deze fijne alchemie tussen tekst en tekening ontwikkelen.” Daartoe zullen de graphics, het decor en de verschillende apparaten verwijzen naar de regels van industrie, de fabricage en de werkplaats. Sommige elementen van het decor zijn zelfs teruggevonden in verlaten fabrieken.

Praktisch

De expo loopt nog tot 30 juli 2023.

Museum van Schone Kunsten
Boulevard Pierre Mayence 67
6000 CHARLEROI
https://charleroi-museum.be/musee-des-beaux-arts/