Expo ‘Ontroerend goed’ in Stripmuseum

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expo ‘Ontroerend goed’ in Stripmuseum

Vrijdag opent in het Belgisch Stripcentrum in Brussel Ontroerend goed, de overzichtstentoonstelling over leven en werk van Bronzen Adhemar-laureaat en Brusselaar Judith Vanistendael. De expo was eerder te zien in de thuisbasis van Stripgids, Turnhout. Wie ze daar gemist heeft, krijgt nu een herkansing. 

De Brusselse illustratrice en tekenares Judith Vanistendael is een echte ambassadeur van de strip en bereikt met haar strips een breed en internationaal publiek. Steevast levert ze maatschappelijk relevante strips af en dat telkens weer in een andere stijl. Dat ze daardoor invloed uitoefent op de nieuwe generatie stripmakers mag dus niet verbazen. Judith Vanistendael is een meester in sfeerschepping en scenografie en elk stripboek mag met recht en reden een kunstwerk genoemd worden. Een kunstwerk dat zorgvuldig opgebouwd is, dat onder je huid kruipt, dat zwaarmoedigheid met lichtvoetigheid afwisselt, dat raakt en dat telkens weer ontroerend goed is. Zo goed, dat haar werk in 2022 met een Bronzen Adhemar bekroond werd.

Judith Vanistendael is een meester in sfeerschepping en scenografie en elk stripboek mag met recht en reden een kunstwerk genoemd worden

Judith Irene Vanistendael, geboren in 1974, is een Brusselse striptekenares en illustratrice. Na de middelbare school studeerde ze een jaar in Berlijn
aan de Hochschule der Künste. Ze heeft de smaak helemaal te pakken en volgt de opleiding Kunstwetenschappen aan de Universiteit van Gent voor ze zich verder verdiept in het stripverhaal aan de Hogeschool Sint Lukas.

In 2007 debuteerde ze met het eerste deel van haar succesvolle stripalbum De maagd en de neger, een verhaal gebaseerd op haar relatie met een Togolese vluchteling, Abou. De vaak vuistdikke boeken volgen mekaar vanaf dan in gestaag tempo op: Toen David zijn stem verloor (2012), Mikel. Het verhaal van de snoepverkoper die veranderde in een hond. (2016), Penelope (2019), De Walvisbibliotheek (2021) en Atan van Kea (2022).

De Maagd en de Neger

In 2021 kreeg ze voor De Walvisbibliotheek dat ze samen met scenarioschrijver Zidrou maakte de Willy Vandersteenprijs. Nog een jaar later werd haar gehele oeuvre bekroond met een Bronzen Adhemar, de belangrijkste Vlaamse stripprijs.

Judith Vanistendael doceert beeldverhaal aan LUCA School of Arts in Brussel.

Judith Vanistendael (c) Gert Verbelen

Praktisch

Tentoonstelling van 24 maart 2023 tot 12 november 2023 in het Stripmuseum, Brussel.
Zandstraat 20, 1000 Brussel
Alle praktische info op: https://www.stripmuseum.be/nl/home

Toekomst van Stripgids Magazine

Hoewel Roel Daenen afscheid neemt blijft Stripgids Magazine een bloeiend platform. Het tijdschrift zet de dialoog over strips voort en zal ook nieuwe hoofdstukken toevoegen aan het beeldverhaal in Vlaanderen en daarbuiten. Zijn opvolger zal zonder twijfel verdergaan op de ingeslagen weg.

Daenen: “Wannes Van De Velde wist: ‘Ne zanger is ne groep.’ Zonder de fantastische mensen die de redactie bemannen, de eindredacteurs, de vormgever, mijn collega’s bij Stripgids en iedereen die heeft bijgedragen tot het blad had ik dit parcours onmogelijk kunnen lopen. Ik wil hen, net als de raad van bestuur en ook al onze partners en subsidiënten, van harte danken voor de fijne tijd, het plezier en het serieux waarmee we ‘het mooiste stripblad van Europa’ hebben kunnen maken.”

Hieronder: Adhemar, Jan Smet  en Roel Daenen bij de lancering van Stripgids #1 (van de derde reeks).

“Stripgids wil hulde brengen aan Roel Daenen die het blad en de organisatie in woelige tijden mee overeind heeft gehouden en ze tot bloei hebben gebracht,” zegt voorzitter Karl van den Broeck. “We zullen hem daarvoor altijd dankbaar blijven.”

Stripgids Magazine #16, Daenens laatste editie, verschijnt midden november. Daarin blikt hij uitgebreid terug op de periode 2003 – 2024.
Neem snel een abonnement: dan kan u die fascinerende geschiedenis ook lezen!